Росія нав'язала світу свій День боксу через корупційну асоціацію

Прикро, що його відзначає Україна

Віднедавна 22 липня відзначають "Міжнародний день боксу". Три роки тому в цей день у Росії помпезно святкували День російського боксу - з головним дійством на Красній площі у Москві. Після церемонії тодішній президент Міжнародної асоціації аматорського боксу (АІВА) Чінг Куо Ву заявив, що тепер 22 липня щорічно буде відзначатися День боксу, а в перспективі він повинен стати міжнародним.

"Перспективи" довго чекати не довелося. Торік у лютому одна із найкорумпованіших спортивних структур світу Міжнародна асоціація аматорського боксу офіційно визнала його міжнародним святом і внесла в свій календар за ініціативи Федерації боксу Росії. Чінг Куо Ву на той час вже був пожиттєво відсторонений від АІВА після звинувачення в корупції.

За кілька місяців, у червні, Міжнародний олімпійський комітет позбавив AIBA офіційного статусу і відсторонив від організації боксерського турніру на Олімпійських Іграх в Токіо - Асоціація боксу не змогла виконати вимоги МОК у питаннях управління фінансами, суддівства та етики.

Головним ініціатором "оміжнароднення" Дня російського боксу був генсек Федерації боксу РФ, вкрай одіозний Умар Кремльов. У липні 2019-го позбавлена статусу АІВА навіть відкривала проти нього дисциплінарну справу, підозрюючи у навмисному приховуванні судимості під час висування на посаду члена виконкому АІВА наприкінці 2018-го. Судимостей насправді було дві. Але очільник російського боксу надав довідку про відсутність таких у людини з прізвищем Кремльов, не повідомивши про своє попереднє прізвище - Лутфуллоєв. Прізвище Кремльов насправді належить дружині генсека - його він взяв після одруження.

Судимостей насправді було дві. Але очільник російського боксу надав довідку про відсутність таких у людини з прізвищем Кремльов

2015-року ювелірна компанія "Кремльов" була генеральним спонсором боксерського шоу "Битва біля гори Гасфорта" в окупованій Ялті. Він є заступником керівника всеросійського мотоклубу "Нічні вовки", який очолює Олександр "Хірург" Залдостанов.

Кремльов є фігурантом бази "Миротворець". Йому пред'являють участь в антиукраїнських пропагандистських заходах, антиукраїнську пропаганду, організацію порушення державного кордону України групами іноземних громадян з метою проникнення в захоплений російськими окупантами Крим, участь в спробах легалізації анексії Криму.

І ось такій людині за короткий період часу, скориставшись "мутною" кон'юнктурою в АІВА, вдалося переформатувати російське професійне боксерське свято в міжнародне. "Тепер всі 205 країн-членів AIBA відзначатимуть День боксу 22 липня разом з нами", - пафосно тоді заявив Кремльов.

Прикро, що це радо робить і боксерська Україна.

Василь Танкевич, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі