Росія спричинила в Арктиці масштабну екологічну катастрофу

Нафтовидобуток в арктичній зоні вкрай ризикова справа

Розлив 20 тис. кубометрів пального в Норільську з ризиком потрапляння його в Карське море, отримує резонанс в американських ЗМІ.

Порівнюють з катастрофою нафтового танкера поблизу Аляски в 1989 році. Масштаб там був більший, бо з борту танкера вилилось 40 тис. кубометрів сирої нафти.

Але суть не в масштабі. Розлив нафти чи нафтопродуктів в арктичних умовах за своїми наслідками непорівнюваний з таким же розливом десь в теплих морях, де природа з часом очистить океан. В Арктиці в умовах низьких температур такі процеси практично не відбуваються.

Тому нафтовидобуток в арктичній зоні вкрай ризикова справа. А Росія вперто робить це в Заполяр'ї. Тільки в Баренцевому та Печорському морях вже видобувається майже 5 млн тон нафти на рік. Можна собі уявити масштаби можливої екологічної катастрофи у випадку техногенної аварії.

Видобуток ведеться по-російськи методом тяп-ляп з надією на "авось пронесет"

Арктичний нафтовидобуток потрапив під санкції США та ЄС у 2014 році після окупації Криму та вторгнення на Донбас. Високотехнологічне обладнання для видобутку важко видобувних запасів нафти потрапило під заборону постачання до Росії. Тому видобуток ведеться по-російськи методом тяп-ляп з надією на "авось пронесет". А це означає зростання ризиків техногенної аварії з розливом нафти. А тим більше що нафтопроводи та резервуари для операційного зберігання нафти в умовах танення вічної мерзлоти починають деформуватись. Власне, те що трапилось в Норільську якраз з цього розряду. Російські експерти наголошують: "Мы можем предполагать, что в результате аномально мягких температур могло произойти растепление мерзлоты, что привело к частичному проседанию опор, на которых стоит цистерна".

Тому інцидент в Норільську - провісник куди більш серйозних інцидентів.

ЄС варто було би подумати про те, щоб накласти заборону на імпорт нафти з РФ арктичного походження як доповнення до санкційного пакету. Щоб простимулювати Росію переглянути арктичні проєкти, а заодно забратися геть з України.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі