Гриби захищають від "запаху старості" і хвороб

Невід'ємна частина раціону для тих, хто худне

Коли ми говоримо про здорове харчування, часто згадуємо два слова: "збалансованість" та "різноманітність". Гриби — це рослинні білки, які і смачні, і можуть доповнювати і урізноманітнювати здоровий раціон. Окрім цього в них є чимало інших достоїнств.

Гриби корисні для імунної системи. Особливо цінні вони для тих, хто страждає на різні види алергій.

Так, це не зовсім добре, коли імунна система реагує на пилок або пилюку, але це також означає, що з таким же завзяттям імунна система накидатиметься і на різні види пухлин.

Гриби містять унікальні речовини — міконутрієнти, які природнім чином зміцнюють наш імунітет, сприяючи виробленню антитіл.

Гриби містять унікальні речовини — міконутрієнти, які природнім чином зміцнюють наш імунітет, сприяючи виробленню антитіл

Був проведений цікавий експеримент: дві групи людей харчувалися однаково, лише люди з однієї групи ще додатково з'їдали чашку варених шампіньйонів. Вже через тиждень в них на 50% збільшився рівень імуноглобулінів IgA, а потім тримався ще тиждень.

Гриби мають протизапальні властивості. Особливо вони виражені в лісових грибах, але навіть звичайні шампіньйони та інші промислові гриби також мають ці властивості, тому гриби бажано вживати регулярно, хоча б раз в тиждень.

Гриби захищають від старіння і хвороб. Вони містять надзвичайно цінну амінокислоту, яка називається ерготіонеїном. Коли ми їмо гриби, ерготіонеїн переноситься спеціальними білками до тих місць в організмі, які найбільше потерпають від оксидантного стресу — кришталика ока, кісткового мозку, — захищаючи їх від руйнування.

Вчені вважають ерготіонеїн цитопротектором, тобто речовиною, яка захищає клітини.

Механізм дії ерготіонеїну — захист ДНК мітохондрій, найдрібніших утворень в клітині, які виробляють енергію та вільні радикали і страшенно чутливі до ушкоджень (забруднення, тривалий стрес, інтоксикація і так далі).

На відміну від всіх інших антиоксидантів, ерготіонеїн може проникати через мембрану мітохондрій.

Ерготіонеїн є в різних грибах і що важливо, стійкий до нагрівання, на відміну від токсичної речовини, яка при варінні грибів руйнується — агаритину (а при сушінні не руйнується, тому сушені гриби треба попередньо замочити та проварити).

Гриби захищають від атеросклерозу, жирового гепатозу (ожиріння печінки) і ожиріння взагалі. Цьому допомагає "грибний цукор" — трегалоза. Він же допомагає і схуднути, тому гриби — невід'ємна частина раціону для тих, хто худне. А ще трегалоза сповільнює старіння шкіри, судин та кришталика ока.

Сповільнює старіння шкіри, судин та кришталика ока

Гриби захищають від "запаху старості". Досить недавно вчені виявили сполуку, яка з'являється в організмі після 40 років і надає тілу специфічного запаху, характерного для старих людей. Ця сполука називається 2-ноненаль і ніяким милом чи дезодорантом її так просто не переб'єш — це пов'язано із зміною мікрофлори шкіри. Так от вживання грибів гальмує цей процес.

Як готувати гриби? Відварюйте і тушкуйте. Можна поєднувати практично з усіма стравами: кашами, овочами, яйцями.

Гриби — це рослинний білок, який краще засвоюється, якщо гриби максимально подрібнити, тому добре жуйте або зробіть крем-суп чи грибний паштет.

А ще гриби вкрай низькокалорійні, але містять клітковину, тому добре насичують і незамінні при схудненні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі