Роналду допоміг Мессі перевершити Марадону

Досягнення Ліонеля практично неможливо повторити

Спільним між Ліонелем Мессі та Дієго Марадоною є те, що вони сильні індивідуально, надмірно технічні, вирізняються високою ефективністю дриблінгу, низького росту. Власне, на цьому всі подібності закінчуються.

У грі Мессі набагато ефективніший за Марадону. Зіграв більше матчів на високому рівні. Більш професійно ставиться до власної кар'єри. Мессі здатен більше грати у командний футбол. Марадона завжди був індивідуалістом, який тягнув тільки на себе.

Мессі неймовірно стабільний. Він вже понад 10 років грає на найвищому рівні в "Барселоні", зібравши багато індивідуальних призів, неодноразово вигравав чемпіонат Іспанії та Лігу чемпіонів. В Марадони таких досягнень на клубному рівні немає. Свого часу із "Барселоною" він перемагав тільки в Кубку Іспанії, в Італії ставав двічі чемпіоном країни з "Наполі" та вигравав Кубок УЄФА.

Мессі здатен більше грати у командний футбол. Марадона завжди був індивідуалістом, який тягнув тільки на себе

Я думаю, що одна із причин таких досягнень та стабільності Мессі - наявність Кріштіану Роналду, який змушує тримати аргентинця планку високо через індивідуальну конкуренцію. Марадона не мав такого опонента. На той час він був одноосібною зіркою футболу.

Проблема Мессі полягає в тому, що на рівні збірної він не виграв Кубок світу. Ліонелю просто не пощастило, що в його поколінні гравців є перекос в бік атаки. Позиція захисників та воротаря є слабкою для збірної Аргентини. Виходить не зовсім збалансована команда. В часи Марадони не було такої високої конкуренції на рівні збірних. На той період Аргентина мала сильніших спеціалістів, які працювали зі збірною. І, звичайно, Марадону.

Зараз клубний футбол явно випереджає інститут збірних. Тому відсутність досягнень зі збірною Аргентини нівелюється досягненнями Мессі в "Барселоні" та стабільністю виступу за каталонський клуб.

Культ Мессі нині затьмарив культ Марадони. Останнього пам'ятають тільки ті, хто бачив його гру. Досягти кількості здобутих трофеїв, індивідуальних нагород та результативності Мессі якомусь іншому футболісту буде дуже непросто у найближчий час.

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі