Кремль вигадав, як обернути неприємності від коронавірусу собі на користь

В Росії будують цифровий концтабір за китайським зразком

Давно відомо, російська статистика (як і офіційна соціологія) дає інформацію не про реальний стан справ, а про те, що цієї миті необхідно владі. По ній можна стежити за вигадливими поворотами кремлівської політики.

Ще місяць тому Кремль намагався приховати епідемію, яка заважала планам провести голосування щодо правок у конституцію і ювілейну переможну вакханалію. В результаті, незважаючи на очевидні факти, російська статистика фіксувала лише поодинокі захворювання, причому виключно у тих, хто приїхав з-за кордону.

Потім стало зрозуміло, що насувається катастрофа, яку неможливо замести під килим. Від парадних планів довелося відмовитися. Влада перевзулася на ходу і вирішила обернути неприємності собі на користь. Під приводом епідемії вони почали спішно будувати в Росії цифровий концтабір за китайським зразком (мрія путінських чекістів). Щоб виправдати репресивні заходи загрозою розвитку епідемії, російська статистика стала показувати значне число інфікованих (в реальності їх, швидше за все, ще більше). Однак при цьому влада намагається продемонструвати населенню, що справляються з епідемією краще, ніж в інших країнах. Для цього потрібна низька статистика смертності по відношенню до кількості заражених. Її зараз і малюють. Яким чином? Просто в більшості випадків пишуть, що людина померла не від короновірусу, а від хронічних захворювань, з якими, якби не Covid-19, могла б жити ще багато років.

У більшості випадків пишуть, що людина померла не від короновірусу, а від хронічних захворювань

Ось останній приклад. Відомий вчений і журналіст Сергій Медведєв пише. "Померла від коронавірусу моя близька родичка. 80 років, двостороння пневмонія. Два тижні на ШВЛ, ковідне відділення лікарні. Лікарі по телефону не раз підтверджували діагноз. Дивлюся на довідку про смерть: "застійна серцева недостатність, хронічна ішемічна хвороба серця". До відома: тітка серцем не хворіла, взагалі ніякої хроніки не було. Це до питання про статистику, летальність, смертність і наші розумні суперечки з сотими частками відсотків у руках".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі