Буряк оздоровлює судини і протидіє старінню

Кожен овоч містить унікальну комбінацію поживних речовин, саме тому необхідно включати в раціон найрізноманітніші овочі, щоб отримати максимальну користь для здоров'я

Я вже не раз писала про користь сирого буряка. Це овоч молодості і довголіття: він оздоровлює судини, сприяючи виробленню дуже корисного оксиду азоту, запобігає тромбоутворенню, розвитку гіпертонії, атеросклерозу і нейродегенеративних порушень, а також протидіє старінню всього організму, особливо судин.

- Бетанін та бетаїн мають виражену протизапальну та антиканцерогенну активність;

- Каротиноїди буряка очищають кров та підсилюють активність імунних клітин, допомагаючи боротися з інфекціями;

- Ферулова кислота захищає мембрани клітин від "псування" (окислення, руйнування).

- Поліфеноли нормалізують кишечну мікрофлору, сприяють відновленню здорової структури кишечної стінки.

Варений буряк має не менш цінні властивості — він багатий пектином і біологічно активними сполуками

Але варений (або печений) буряк має не менш цінні властивості — він багатий пектином і біологічно активними сполуками. Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, пектин утворює гель, який, просуваючись по кишечнику, захоплює токсичні речовини та виводить їх з організму.

У той же час гель обволікає стінки шлунка і кишечника і перешкоджає всмоктуванню в лімфу та кров токсинів, знижує запальні процеси слизової оболонки і виразкоутворення. Пектин здатний сорбувати і виводити з організму шкідливі мікроорганізми і виділені ними токсин, а також біологічно шкідливі речовини, що накопичуються в організмі: холестерин, жовчні кислоти, сечовину, білірубін, гістамін.

На щастя, українці люблять і шанують буряк, часто готуючи борщі, вінегрети і навіть "шубу". А ще всі ми любимо солодке, але магазинні солодощі саме зараз будуть нас робити вразливішими до коронавірусу. Тому пропоную приготувати казково смачний буряково-моркв'яно-лимонний пиріг, багатий біологічно активними речовинами.

Пиріг "Ковід но пасаран"

• Варений буряк — 1-2 більше середнього

• Варена морква — 2-3 великі

• Яйця — 2-4 шт

• Горіхи — жменя

• Імбир — чайна ложка тертого

• Лимон — 1 шт

• Вишні, смородина — півсклянки

• Цукор — десь столову ложку. Можна розмочені фініки, або родзинки, або банан

• Борошно — бажано цільнозернове, або, якщо його нема, можна додати висівки — по 1 столовій ложки до кожного збивання.

Робити в два заходи.

Половину яєць, дрібку солі, трошки цукру збиваєте в блендері. Поступово додаєте порізаний із шкіркою лимон, тертий імбир, моркву, горіхи і борошно. Виливаєте у змащену оливковою олією форму.

Миєте блендер.

Берете яйця, які залишились, так само додаєте трошки солі, цукру, збиваєте, потім — буряк, смородину, вишні і борошно. Виливаєте на моркв'яно-лимонно-імбирну масу.

Відправляєте в духовку на 25−30 хв при температурі 150 градусів (показник готовності — пиріг має піднятися і давати гарний аромат по дому).

Користь:

- багато пектинів, які живлять корисну мікрофлору кишечника, зміцнюють кишечний імунітет;

- каротиноїди, які мають захисну дію на епітелій дихальних шляхів;

- вітамін С, який потрібен для імунних клітин;

- імбир, що має фітонцидні властивості;

- і багато-багато клітковини, що зменшить ризик зайвої ваги.

Примітка: зупиніться на шматочку (по-моєму, це найскладніше).

Спробуйте закуску із буряка із м'яким підсоленим сиром

А ще спробуйте закуску із буряка із м'яким підсоленим сиром. Я потерла болгарську бринзу та змішала її із сметаною, але можна використати фету або кисломолочний сир. Отже рецепт.

Буряковий торт Любов до життя

• Варені маленькі бурячки — по одному на людину

• М'який сир, або козиний сир, або бринза

• Сметана або йогурт

• Часник — 1 зубчик

• 1 столова ложка очищеного насіння соняшника

• Сік половини лимона

• 2 столові ложки оливкової олії

• Маленька мандаринка або насіння граната

Робите начинку: сир змішуєте з насінням, сіллю, перцем, сметаною або йогуртом. Буряк ріжете так, щоб було 3−4 шари. На пластинку буряка накладаєте трошки начинки, зверху — другу пластинку і так далі. Поливаєте заправкою (сік лимона, оливкова олія, перець). Посипаєте зернами граната або шматочками мандаринки.

Викладаєте в довге блюдо — так гарніше. Їсте і думаєте, яке прекрасне життя, незважаючи ні на що.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі