Нестача йоду може порушити психічний і фізичний розвиток дитини
Третина населення планети має йододефіцит
Де знаходиться найбільше йоду?
Людина отримує йод переважно з їжі. Рослинна їжа дає 30% всього йоду, продукти тваринного походження 60%. Невелика кількість йоду надходить також з повітрям і водою.
Найбільший рівень йоду знаходиться в морській воді, тому у мешканців прибережних територій менше ризиків виникнення дефіциту - місцеві продукти багаті на природний йод. Чим далі від моря, тим більша потреба в захисті від дефіциту йоду та його наслідків.
Основними джерелами йоду у харчуванні є продукти моря: морська риба - палтус, тріска, лосось, кора, оселедець, макрель; риб'ячий жир та морські молюски і водорості. Наприклад, 100 г сухої ламінарії (морської капусти) повністю покриває добову дозу йоду для людини. Це не означає, що кожен день слід з'їдати її саме таку кількість, адже йод міститься і в інших продуктах.
Основними джерелами йоду у харчуванні є продукти моря
Зі звичних нам продуктів багаті йодом червоне м'ясо, яйця, молоко (рівень йоду залежить від використання йодованого корму), овочі і фрукти. Штучно збагачені йодом продукти - йодована сіль, столова та мінеральна вода. В 1 г йодованої солі міститься 40 мкг йоду. Вживання її у рекомендованій кількості до 5 г на добу дозволяє забезпечити потреби організму в йоді.
Термічна обробка продуктів зменшує кількість йоду приблизно на 50%. Тому сіль, збагачену йодом, слід додавати у вже готову страву.
Одна третя частина населення планети має йододефіцит та підвищений ризик розвитку захворювань, пов'язаних з ним, за даними ВООЗ. Це також поширене явище в Україні.
Забезпечення йодом організму особливо важливе для вагітних та мам, що годують грудьми. Дефіцит йоду в їх харчуванні може привести до незворотних порушень в психічному та фізичному розвитку дитини.
Термічна обробка продуктів зменшує кількість йоду приблизно на 50%
Занадто низький вміст йоду в раціоні підлітків може приводити до порушення концентрації уваги, труднощів у навчанні, перепадів настрою, швидкої втоми та надмірної ваги.
Захворювання щитоподібної залози дуже поширені, особливо серед жінок, які хворіють у кілька разів частіше, ніж чоловіки.
Скільки йоду потрібно?
Йод у необхідних кількостях потрібен кожній людині щодня протягом всього життя.
Добова кількість залежить від віку.
90 -120 мкг/день потрібно дітям до 12 років. Для дорослих - 150 мкг йоду в день. Вагітні та жінки, які годують грудьми повинні отримати 200 - 250 мкг/добу цього елемента.
Достовірний тест, що вказує на забезпечення організму йодом - дослідження його вмісту у сечі. Якщо показник йодурії більше 100 мкг/л, ви можете бути впевненими, що у вашому харчуванні йоду достатньо.