Масова зупинка підприємств – це самогубство

Наслідки будуть гірші, ніж від коронавірусу

Під час кризи економіка має працювати. Звісно, певні підприємства треба закрити чи їх уже закрили для карантину і не поширення вірусу. Але масова зупинка підприємств державою - це самогубство для економіки. Наслідки будуть гірші, ніж від коронавірусу.

На підприємствах працюють люди. Вони отримують зарплати, за які живуть. Підприємства відраховують податки і наповнюють бюджет, з яких платять пенсії і зарплати українцям.

Сфера послуг і так сильно постраждає від карантину та соціального дистанціювання. Приблизно половина економіки України - експорт. І це переважно агро та промисловість. Можете собі уявити, що станеться, якщо ці галузі зупиняться.

Втручання держави має бути обгрунтованим і хірургічним

Зараз інтернетом гуляє порівняльня таблиця обмежень різних країн. Тільки Італія обмежила роботу промислових підприємств. Найжорсткіші заходи запровадила Україна. Як мінімум, це дивно. Потрібен баланс між обмеженням поширення вірусу через карантин і підтримкою економіки. Втручання держави має бути обгрунтованим і хірургічним. І, нарешті, масова зупинка економіки досить швидко приведе не тільки до поглиблення економічної кризи, але і до публічних протестів та політичної кризи.

Існує багато варіантів як працювати під час кризи. Дистанційна робота - це один. Якщо перевести усіх працівників на неї неможливо, не потрібно закривати підприємство. Їх можна перевести на меншу потужність, щоб працювало значно менше людей і були знижені ризики розповсюдження вірусу. Тоді підприємства не будуть повністю зупинятись, працівники отримуватимуть частину зарплати, будуть платити певні податки. Найголовніше - таким підприємствам буде значно легше відновити роботу після кризи, ніж тим, які повністю зупиняться. Швидкість відновлення економіки буде нашим головним викликом після кризи.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі