Економічні ризики маємо зовсім не там, де їх шукають

Все може рухнути через відсутність співпраці з МВФ

Якщо ввімкнути телеканали, то може здатися, що ми на порозі економічної кризи. Всі політологи стверджують, що економіка падає, бюджет порожній і згодом ми всі помремо. А що насправді?

Насправді економіка зростає. Те, що падає — це промислове виробництво. Якби ми зараз жили в ХІХ столітті, і в нас промислове виробництво демонструвало би падіння, то так, це було б передвісником кризи і "зубожіння". Але тепер ХХІ століття. І в ХХІ столітті сфера послуг, наприклад, набагато важливіша, ніж промислове виробництво. І чим сучасніша економіка, тим менш важливе для неї промислове виробництво. Тим важливішим є сектор послуг. Адже зараз сотня айтішників дає доданої вартості більше, ніж десяток тисяч співробітників металургійного заводу. І при цьому не шкодить екології.

Сотня айтішників дає доданої вартості більше, ніж десяток тисяч співробітників металургійного заводу

Чи добре, що промислове виробництво знижується в Україні? Ні. Це неприємно. Але не смертельно. Це не заважає економіці зростати. Зростання ВВП в 2019 році був вище 3%, таким же, плюс мінус, він очікується і в 2020 році. Зростає сектор послуг, зростає будівництво, зростає торгівля. Чому падає промислове виробництво в Україні? Основний драйвер падіння — металургія. Там дійсно складна ситуація. А осінь стала найгіршим періодом для сектора років за 20.

Причина — світова кон'юнктура. Стрімко впали ціни на світовому ринку, різко знизився попит, що і відобразилось на українських виробниках. Причому металурги опинилися затиснуті в лещата. З одного боку, низькі ціни на метал, з іншого — високі ціни на руду, основну сировину. В результаті виробництво тимчасово стало взагалі не рентабельним і чимало або зупинили, або істотно скоротили. Результат ми бачимо в динаміці промислового виробництва. Чому склалася така ситуація на світовому ринку? Причина в торгових війнах, до яких вдався Трамп. Вони вдарили по світовій економіці. А та вдарила по металургії.

Металурги опинилися затиснуті в лещата. З одного боку, низькі ціни на метал, з іншого — високі ціни на руду, основну сировину

Друга причина падіння промвиробництва — тепла зима. Це звучить парадоксально, але це так. І не треба вважати, що автор збожеволів або те, що він є послідовником Грети Тунберг. Просто тепла зима призводить до того, що менше треба спалювати і менше виробляти електрики. Менше спалюєш — менше виробляєш тепла. І як результат — знижуються показники промвиробництва. Парадоксально, але факт. Те, що добре для економіки в цілому, те, що призводить до падіння цін на газ, погано для показника промислового виробництва. Та чи варто сумувати з цього приводу?

Третя причина — діра в бюджеті, від якої ми всі помремо. Дійсно, план по доходах бюджету не був виконаний в минулому році і не виконується вже в 2020 році. Чи свідчить це про те, що у нас в економіці проблеми? Ні. Тому що причиною такого падіння є сильніший курс гривні, ніж закладався в бюджеті. Одним з основних наповнювачів бюджету є митниця. Тепер вона почала давати просто менше, ніж їй записали.

Отже, митниця не стала працювати гірше, це ще один міф. Митниця відстає від плану, просто через те, що вартість імпортних товарів в гривні знижується в міру того, як зростає курс гривні. Тому що ціна в доларах. Гривня сильніша, тож імпорт дешевший. А тому й податок з цього імпорту менший. В результаті у нас є мінус для бюджету. Цей той мінус, який в реальності дуже втішає споживачів, які бачать це в ціні імпортних товарів. І ми бачимо, що інфляція знизилася до 4%. Рекордно низький показник. Проте це погано для бюджету.

Інфляція знизилася до 4%. Рекордно низький показник. Проте це погано для бюджету

Чи означає це колапс економіки? Ні. Чи означає це зростання дефіциту бюджету і як результат, стрімке нарощування боргу? Знову ні. Тому що уряд не нарощує боргів, а скорочує витрати. Це в тій чи іншій формі відбувалося останні 3 роки, тому що постійно курс гривні був сильніший очікувань. Просто зараз різниця була більше ніж зазвичай. Але МВФ чітко відстежує те, щоб ми жили за коштами і не нарощували дефіцит.

Чи означає це, що над усією Україною чисте небо і немає економічних ризиків? Ні, не означає. Просто вони зовсім не там, де їх шукають на телеканалах.

І ризик цей перебуває в зоні нашої співпраці з МВФ і загроз, які можуть виникнути. У 2020 році на Україну чекає період рекордних погашень зовнішнього боргу. Для цього критично важливо мати доступ до зовнішнього фінансування. Тобто доступ до нових кредитів. Країні важливо випускати нові облігації як всередині країни, так і поза нею. І цю можливість для України забезпечує співпраця з МВФ. Яка постійно зволікається. Поки що інвестори перебувають в такому чудовому настрої, що здатні тимчасово ігнорувати будь-які погані новини. Йдеться про настрої на світових фінансових ринках, які зараз перебувають на історичних максимумах. Там панує супероптімізм. У цей період інвестори готові заплющувати очі на ризики і бачать світ через рожеві окуляри. Але цей період не триває вічно. Ніколи.

У 2020 році на Україну чекає період рекордних погашень зовнішнього боргу. Для цього критично важливо мати доступ до зовнішнього фінансування

Поки інвестори ігнорують негативні сигнали з України. Як, наприклад, ситуацію навколо МВФ. На цьому тижні український парламент знову проявив себе, як збіговисько анонімних імпотентів і вдався до тривалої процедури голосування ринку землі, яка передбачає голосування почергово кожну з поданих спам-правок. Зрештою власне голосування триватиме десь до квітня.

Що це означає? Що до квітня парламент не зможе голосувати нічого іншого. А отже, не пройде і "антиколомойський" законопроект. Який, теоретично, мав бути на порядку денному до ринку землі, але був змінений небайдужими депутатами до невпізнання і взагалі не потрапив у залу. В результаті перше читання цього закону буде десь у квітні. І по-перше, за цей час в українських судах може статися що завгодно. По-друге, це означає, що поки не буде ні програми МВФ, ні підтримки ЄС або Світового Банку. З огляду на тяжіння до травневих свят, навіть якщо ринок землі буде проголосовано в квітні, то друге читання "антиколомойського" закону з'явиться не раніше травня-червня. І тільки після цього може бути винесено питання на правління МВФ. А отже, ми отримаємо програму не раніше середини літа, а може, й у вересні. І це на тлі того, що спочатку ринки очікували її у вересні 2019 року.

Поки на ринках ейфорія, українська економіка може цього і не відчути

Поки на ринках ейфорія, українська економіка може цього і не відчути. Але варто настроям змінитися, варто певній критичній маси інвесторів замислитися — одразу поїзд може розвернутися і попрямувати в інший бік. І що буде далі, цим помахом крила метелика передбачити неможливо. Він може прилетіти з Верховного Суду України, а можливо, з будь-якої точки земної кулі. І станеться великий бада-бум.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі