Три маніпуляції щодо обміну беркутівців і терористів на українських бранців

До звільнення всіх в'язнів Кремля ще не близько

Найближчі дні медіапростір буде переповнено емоціями і маніпуляціями щодо обміну беркутівців і терористів на українських бранців Кремля. Родини українських заручників справедливо говорять про те, що потрібно витягати наших живих громадян з пекла путінського полону. Родини загиблих героїв Майдану і жертв терористів не менш справедливо вимагають покарання для злочинців, без якого зло повернеться. Не відчуваю морального права розмірковувати, хто більш правий в цій тяжкій ситуації. Але хотів би закликати в наступні дні не вестися на три маніпуляції.

1. В соціальних мережах люблять порівнювати цей обмін з обміном ізраїльського військового Гілада Шаліта, викраденого ісламістами ХАМАС, на більш ніж 1000 палестинських в'язнів, що утримувалися в тюрмах Ізраїлю. Але при детальнішому вивченні ситуації стає зрозуміло, що це порівняння хибне, а ситуація тоді й нині є майже дзеркально протилежною. Викрадення ізраїльського солдата було виключним явищем, і ХАМАС не міг розраховувати робити це знову і знову. Тим часом як Кремль після обміну легко може повторно захопити в заручники необмежену кількість українських громадян на територіях окупованого Криму, Донбасу чи в самій Росії. Ізраїль віддавав на обмін засуджених злочинців, в нас же беркутівці й досі не отримали вироку суду. Нарешті, Ізраїль мав всі можливості переслідувати чи навіть ліквідовувати терористів після звільнення. В України ж, будемо реалістами, ці можливості мінімальні.

Ізраїль віддава на обмін засудженних злочинців, в нас же беркутівці й досі не отримали вироку суду

2. Дилему обміну часто намагаються маніпулятивно примітизувати до протиставлення "рятування наших живих замість помсти за мертвих". Але справа не в цьому. Звільнення правоохоронців, які розстріляли сотню громадян в центрі столиці, навіть без вироку — це потужний сигнал: будь-які злочини можуть зійти з рук, якщо вони виконуються за кремлівською вказівкою.

Це підштовхує до нових, ще більш страшних злочинів. Вже не говорячи про те, що звільнені можуть особисто повернутися вбивати українців. За підрахунками ізраїльських ЗМІ, звільнені в рамках обміну на Шаліта в'язні в подальшому були причетні до вбивства щонайменше шести громадян Ізраїлю. Тож чесно дилема обміну звучить так: "Чи готові ми врятувати наших громадян зі смертельної пастки сьогодні, розуміючи, що це може призвести до ще більшої кількості смертей завтра?". Простої відповіді на це запитання бути не може.

3. Врешті-решт, в останні дні пишуть про "обмін всіх на всіх". Але, як повідомляє Рефат Чубаров, в списках на обмін немає засуджених окупаційною владою кримчан. Ані етнічних українців, ані жодного з понад 65-ти політв'язнів-кримських татар. Давайте пам'ятати про цих героїв і не вживати оманливе "всіх на всіх". До звільнення всіх в'язнів Кремля ще не близько.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі