Моуріньйо не пішов шляхом Лобановського

Робота в "Тоттенхемі" покаже – скінчився португалець як топ-тренер чи ні

Призначення Жозе Моуріньйо на посаду головного тренера "Тоттенгема" стало для мене великою несподіванкою.

Безперечно, Моуріньйо має запас фінансової витривалості і міг не поспішати з вибором нового клубу. Жозе мешкає у Лондоні. Кудись далеко їхати не особливо хочеться. Тому для нього варіант із "Тоттенгемом" був підходящий. Бажання працювати саме в АПЛ змусило навіть піти на певні фінансові поступки.

Я не дуже розумію звільнення попереднього тренера "шпор" Мауріціо Почеттіно. Фактично він "зліпив" нинішній "Тоттенгем". Змінювати такого тренера та ще й посеред сезону - це виглядає дивним рішенням від керівників клубу.

Важко уявити позиції Еріксена, який має важливу роль в команді

"Тоттенгем" доволі пасивний на трансферному ринку, а Моуріньйо саме той тренер, який любить посилювати склад, великі трансфери. У кожній зі своїх попередніх команд він запрошував гравців високого рівня за серйозні суми.

"Тоттенгем" зараз виглядає командою утопістів, яка хоче витиснути із того, що є, щось хороше. Причому - різними засобами.

Моуріньйо відрізняється від Почеттіно. Спільного у них не так вже і багато. Якщо вже щось шукати, то в першу чергу, бажання грати у вертикальний футбол. Але мені дуже важко уявити позиції Еріксена, який має важливу роль в команді. Місце для Кейна та Сона я ще можу якось уявити в філософії португальського тренера, але не для данця. Для Моуріньйо важливі опорний півзахисник та центральний захисник із першим пасом. Я не впевнений, що у "Тоттенгема" є такі гравці.

В певний час роботи Моуріньйо занадто повірив у власне "я"

В певний час роботи Моуріньйо занадто повірив у власне "я". Схема гри з "автобусом", тобто, захисний варіант гри, вже всіх дістала. Моуріньйо виглядає доволі розумною людиною, щоб еволюціювати. В що він еволюціонує – це питання. Думаю, він повторить Почеттіно в схемі гри, бо зі складу "Тоттенгема" не витиснеш іншого. Португалець має зрозуміти: зараз він не особливий, а хороший тренер, який вміє розвивати гравців. Принаймні – робив це до приходу у "Манчестер Юнайтед".

Попередній досвід роботи в "Челсі" та "МЮ" був не такий вдалий. Робота в "Тоттенхемі" покаже – скінчився Моуріньйо як топ-тренер чи ні. Амбіції у Моуріньйо працювати на найвищому рівні присутні. Зараз це головне. Відрядження до умовного Китаю було для нього щось подібне до роботи Лобановського на Близькому Сході. Моуріньйо має набагато більше амбіції, ніж просто гроші.

Всеволод Кевлич, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі