Гарбуз готує організм до зими

Овоч незамінний при гастриті, він покращує стан шкіри та допомагає нормалізувати обмін речовин

Ми живемо в час високих технологій, а їжа і далі має найсильніший вплив на наше здоров'я та довголіття.

Зараз вчені розбирають продукти харчування буквально по молекулам, вивчають їхній вплив на епігенетику та на активність генів.

Приміром, якщо вам у спадок дісталися не дуже "хороші" гени, які можуть при певних обставинах привести до якоїсь хвороби, то вживання деяких продуктів може зробити ці гени менш активними або і зовсім неактивними. І таким чином або уникнути хвороби, або дуже сповільнити її.

Гарбуз можна всім — тим, кому не можна сирий, можна печений або варений.

Гарбуз можна всім — тим, кому не можна сирий, можна печений або варений

1. Здоровий імунітет, природній детокс.

В ньому міститься розчинна клітковина (пектин), яка поглинає токсини і живить кишечні мікроорганізми, готуючи їх до зими — чим більша видова різноманітність мікробіоти, тим міцніший кишечний імунітет.

2. Здорова і красива шкіра.

Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то каротиноїди добре розчиняться і добре засвояться, перетворившись в організмі на вітамін А, який зміцнює слизові та покращує стан шкіри, готуючи їх до зими — щоб шкіра не висушувалась, не обвітрювалась, а сезонні загострення запальних захворювань шлунку та кишечника швидко переходили в стан ремісії.

3. Протинабряковий ефект.

Завдяки великому вмісту калію, гарбуз прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки.

Гарбуз прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки

Тому його варто їсти всім, хто:

— має проблеми із судинами, особливо, варикозну хворобу;

— має проблеми із серцем (високий тиск);

— приймає гормони, в першу чергу, кортикостероїди та інші гормони;

— має сидячу роботу і просто має схильність до легкої набряклості лиця зранку.

Це виявляється в легкому сечогінному ефекті, тому гарбуз корисний і для нирок, і для профілактики всіх видів каменів у нирках (оксалатних, уратних і фосфатних). Також він має протиподагричну дію.

4. Метаболокоригуюча дія.

Слова такого ви, мабуть, і не чули, але воно означає, що гарбуз допомагає нормалізувати обмін речовин. Худим — набрати масу тіла, людям з ожирінням — схуднути.

Допомагає нормалізувати обмін речовин

Дуже корисно вживати гарбуз при ожирінні, метаболічному синдромі, людям з інсулінорезистентністю, тим, хто постійно хоче їсти, при стеатозі (ожирінні) печінки та підшлункової залози.

5. Антиатеросклеротична дія.

Поєднання ніжної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію, роблять гарбуз природними ліками для всіх, в кого порушені показники ліпідограми (високий "поганий" холестерин, низький "хороший" і т. д.).

6. Оздоровлює шлунок, кишечник, жовчний міхур.

Проблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення, зокрема, шлунку та кишечника. В першу чергу, внаслідок харчування переробленими продуктами, нездорової термічної обробки продуктів, малорухливого способу життя.

Оздоровлює шлунок, кишечник, жовчний міхур

7. Незамінний при гастриті, виразковій хворобі, рефлюксній хворобі (коли в людини виникає печія) та СПК (синдромі подразненого кишечника).

Сирий гарбуз можна не всім. Тим, у кого загострення запалення шлунка, кишечника, підшлункової залози та жовчного міхура їсти його не варто. Але, всім іншим — треба.

Насіння гарбуза багате цинком. Особливо цинк необхідний чоловікам (для якісного сперматогенезу), також він дуже важливий для здорового імунітету, зміцнення волосся, нігтів, покращення структури шкіри. Життєво необхідний цинк вегетаріанцям та веганам.

З усього вищенаписаного роблю наступні рекомендації:

1. Вживайте гарбуз щодня.

2. Якщо маєте вищеперераховані проблеми із здоров'ям — можете вживати і декілька разів на день — користі буде більше, ефекти будуть більш вираженими.

3. Курс — до весни.

Страви з гарбуза.

— Гарбузовий суп. При приготуванні додавайте ложку вершків або оливкової олії, посипте сиром пармезан.

— Гарбузові запіканки, пюре, креми.

— Гарбузовий сік або смузі із сирого гарбуза. Багато не потрібно, достатньо пів склянки. Можна додати ягід або овочів, наприклад, селери, для посилення протинабрякового, протиподагричного, протитромботичного ефектів.

Гарбузова дієта.

Сніданок: крім основних страв, доповнити або печеним гарбузом, або пів склянкою соку.

Обід: взяти із собою на роботу 200 грамів запеченого гарбуза, як доповнення до основних страв.

Вечеря: печений гарбуз із зеленим салатом та запеченою або вареною рибою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі