Імпічмент відкриває можливості і для самого Трампа, і для України

Відставки не буде

Офіційний запуск процедури імпічменту президента США Дональда Трампа - це забавний крок, що виводить вибори на новий рівень.

Мабуть, демократи вирішили все-таки викласти один зі своїх козирів на стіл і зіграти цю історію максимально медійно.

А заодно відбувається і політизація одного з ключових елементів системи стримувань і противаг.

На мій погляд, ніякої відставки в результаті імпічменту не буде. З тієї причини, що:

1. Функції офіційного "розслідування" злочинів, які нібито скоїв Трамп, переходять до Сенату. А він може, наприклад, просто проголосувати за згортання справи і на цьому все закінчиться.

2. Для оголошення імпічменту потрібно 2/3 голосів Сенату, а там більшість - республіканці. Вони навряд чи приймуть таке самогубне для партії рішення.

Причина для імпічменту президента сама по собі досить розмито виписана в Конституції США

3. Злочини, в яких звинувачують президента, не до кінця зрозумілі і не мають доказової бази. Причина для імпічменту президента сама по собі досить розмито виписана в Конституції США. Це дає широке поле для інтерпретацій, а значить для політичної боротьби.

Однак це важливий процес, суть якого зводиться до того, хто краще використовує ситуацію в медійно-інформаційному плані.

Демократи намагатимуться обрушити і без того пошарпані рейтинги Трампа, граючи на меседж про "Трампа, який зрадив американський народ і його інтереси".

Це багато в чому схоже на ті танці, які ми бачили навколо "змови Трампа з Росією" і розслідування Роберта Мюллера.

Республіканці і сам Трамп намагатимуться викрутити ситуацію в напрямку "полювання на відьом", "змови піндосів-лібералів-вашингтонського істеблішменту" і дискредитації самої процедури, маніпулюючи термінами, використовуючи відсутність чітких визначень і термінів на свою користь.

Республіканці і сам Трамп намагатимуться викрутити ситуацію в напрямку "полювання на відьом"

Коротше, тактика точно така ж, як з Мюллером - довести все до того, щоб потім заявити: "Бачите? Це все був фейк і туфта".

Демократи зберігали карту імпічменту довгий час. Я думав, вони нею скористаються наступного року, якраз до виборів.

Але так вийшло, що історія із Зеленським і тиск на Україну здалася їм вигіднішою, чи що. І це відкриває можливості для того ж Трампа, який на цьому тлі може навіть підвищити свій рейтинг, позиціонуючи себе борцем з "глибинною державою" в США.

Для нас це відкриває як можливості перезавантажити свої відносини з США, так і величезні ризики, оскільки ми будемо перебувати в центрі уваги, і будь-який крок буде відтепер інтерпретуватися крізь призму боротьби демократів і республіканців.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі