Політик вже не може бути "батьком нації"

Усі рухаються в різних напрямках

Я не люблю слова "популізм", бо, як на мене, воно нічого конкретного не означає.

Важливо інше: початок нових епох завжди приносить нові невідомі у рівняння людських суспільств - і людство дуже довго намагається зрозуміти, що з цими невідомими робити і що вони змінюють.

Сучасний "популізм" - це теж прихід нового невідомого.

Сучасний "популізм" - це теж прихід нового невідомого

Екскурс:

Початок ХІХ століття приніс нове невідоме: людей без генеалогії (без минулого), але з грішми, освітою та розумом. Їх назвали "буржуазією". І вони змінили світ, яким раніше керували люди з генеалогією: земною (аристократія) чи небесною (духовенство).

Початок ХХ століття приніс нове невідоме: масу, тобто "людину без властивостей" (Музіль, так). Ці люди без властивостей раптом чогось захотіли і отримали голос. Вони наповнили країни, як великі потоки і рухи; замість стабільних ієрархій з'явилися нестабільні рухи людей, яких треба було кудись вести. Тому прийшли їхні поводирі: "вожді", "фюрери", "дуче", "провідники" і т.д.

Сьогодні у нас теж нове невідоме: маса з обличчями. Маси з безліччю властивостей. Децентралізована маса, індивідуалізована маса. Маса, яка рухається в різних напрямках. Яка не хоче ніякого "фюрера" і навіть ніякого "лідера" (однокореневі слова, до речі). Ця маса - це безліч малих мереж, кожна з яких хоче бути автономною і унікальною.

"Популізм" - це поки що квола спроба відповісти на це нове невідоме.

Сучасний політик - це вміла навичка connecting dots

Бо політика сьогодні стає геть іншою. Сьогоднішній політик не може бути "батьком нації" (чи її матір'ю), не може бути її "провідником", бо всі рухаються в різних напрямках. Все, що він може - це спробувати дати людям відчуття реальної автономії (індивідів і спільнот) і спробувати ці безлічі мереж поєднати хоч якось у якусь метамережу - децентралізовану, але інтегровану.

Сучасний політик - це вміла навичка connecting dots, тільки у величезних масштабах.

Текст є постом автора у мережі Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі