Кремль вибиває ґрунт з-під ніг української влади

Планує усунути з електорального поля "мир через компроміс"

Донбас надсилає нам подвійні сигнали. З одного боку – відбулось ніби то успішне розведення сил біля Станиці Луганської. З іншого – за останні дві доби двічі обстріляли військових медиків у зоні ООС.

Необхідно розуміти, що навряд чи можна говорити про якісні зрушення у країні в період виборчої кампанії. Нова влада, одним з гасел якої був мир, зацікавлена продемонструвати, що якісні зміни відбулись. Та часто це лише незначні кроки.

Безперечний плюс розведення сил – зменшується число прямих сутичок, а відповідно і жертв у зонах, де комбатанти розташовані на відстані пострілу. Однак, розведення сил не вирішує глобальну проблему Мінських домовленостей – послідовність їх виконання росіянами і українцями. Більше того, сьогодні такі розведення носять "крапковий характер". Навесні 2016 року розведення сил уже відбулись у Золотому та Петровському. Але не стали проривом для реалізації "Мінська" чи впровадження миру. Лінія кордону – не три крапки на карті.

Плюс розведення сил – зменшується число прямих сутичок

Факт відведення військ лише створює видимість, що колись може відбутись розведення сил по всій лінії зіткнення. Показує потенційну можливість виконання першого пункту мінського протоколу – припинення вогню.

До парламентських виборів російська сторона зацікавлена, щоб конфлікт не роздмухувався. Кремлю важливо, щоб проросійський блок отримав якнайбільшу підтримку. Це можливо лише в умовах відносного затишшя на фронті (щоб Росію меншою мірою сприймали як агресора). Як розвиватимуться події після виборів – залежатиме від того, наскільки будуть впроваджувати ініціативи проросійських сил в Україні. Тобто, наскільки ми гратимемо/не гратимемо за російськими правилами.

Але є й інше питання – гасло миру через компроміси з Росією – це не лише гасло діючої влади. Прапор "миру понад усе" (читай – через капітуляцію) несуть і відверто проросійські політичні сили. І для того, щоб вибити ґрунт з-під ніг у тих, хто відповідає за мир (читай – влада), Кремль використовує подібні провокації з медиками. Їх мета – спровокувати ЗСУ на "атвеєтку". А потім звинуватити Україну та її нову владу у зриві домовленостей. І усунути з електорального поля "мир через компроміс". Зачистивши його, під проросійську партію "За життя".

Чи буде після виборів інша ситуація? Все залежатиме від того, чи закінчиться "політика ефектів" і ми почнемо грати у довгу – у ефективність.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі