Головна ідея "тарілки Будди" – їсти просто, здорово, готувати швидко

Містить все необхідне для повноцінного прийому їжі

У перекладі із санскриту Будда означає "просвітлений", той, хто може звільнити і вивести із манівців, оманливих сітей сансари. Звичайно, це дуже поверхневе пояснення про Будду, але в ньому можна побачити аналогію з харчуванням.

З одного боку так приємно, що все більше людей не лише цікавляться харчуванням, але просуваються глибше, цікавлячись молекулярними механізмами, з іншого — навіть в цій темі купа неясностей, заплутаностей і складнощів.

Перш за все, це стосується збалансованості харчування, тому що кожна група продуктів виконує певну роль. Білки "будують" тіло, жири дають тривалу енергію та потрібні для побудови якісної структури кожної клітини, вуглеводи — швидку енергію. І всі ці групи продуктів ще мають бути якомога більше наповнені вітамінами, мінералами та фітонутрієнтами...

Білки "будують" тіло, жири дають тривалу енергію та потрібні для побудови якісної структури кожної клітини, вуглеводи — швидку енергію

А тут ще стоїть завдання - приготувати це все! А смажити ж, кажуть не можна, в алюмінієвій фользі краще не запікати, каву все ще невідомо — пити чи не пити, від фруктів та глютену відмовитися, хліб — лише на заквасці, а ще - від пасльонових також відмовитися (картоплі, помідорів, перцю, баклажанів...)

Як з усім цим розібратися?

Для полегшення розуміння науковці спочатку розробили Піраміду харчування, де наочно показали, чого і скільки бажано їсти, щоб підтримувати тіло в здоров'ї. Правда, перше, що кидалося в очі — це неймовірна кількість борошняних виробів в основі піраміди — батонів, багетів, булочок, бубликів і т.д.

На зміну їй прийшла Тарілка здорового харчування, яка виявилася більш зрозумілою і на вигляд здоровішою - тарілку поділили на сектори з білком (бобовими, яйцями, м'ясом, рибою, сиром і т.д), кашами/макаронами/хлібом, і овочами-фруктами.

Зараз у світі дуже популярною є так звана Тарілка Будди, Buddha Bowl. Правда, вона не є офіційно затвердженою, але, на мою думку, також заслуговує на увагу. В першу чергу тому, що акцент робиться на різноманітті, різнокольоровості, простоті і, що дуже важливо, часі приготування — все чітко, без кулінарного камуфляжа, швидко, без довгого стояння біля плити. Погодьтеся, щодня щось місити, ліпити, мотати, крутити, випікати - це дуже довго і непродуктивно з погляду використання часу життя.

Назвали цю тарілочку, наповнену їжею так, бо вона за формою нагадує округлий животик Будди, який видно на скульптурах.

Тарілка Будди містить все необхідне для повноцінного прийому їжі

Тому вибирають для тарілочки не блюдечко, а глибшу тарілку.

1. Перша особливість - різноманітність.

Тарілка Будди містить все необхідне для повноцінного прийому їжі.

2. Присутність всіх груп продуктів: Б, Ж, В.

3. Швидкість приготування.

Ми завжди спішимо, і, хоч розуміємо, що треба "побільше овочів", на практиці зводиться до банального бутерброда і, непогано, якщо з помідором.

4. Багато різних рослинних продуктів.

На відміну від традиційних салатів, де одне "не можна" змішувати з іншим, тут можна поруч класти все і це спрощує підхід.

5. Склад.

- зелене листя;

- різнокольорові овочі, як свіжі, так і варені;

- білковий компонент - найчастіше це бобові, а також риба/яйця;

- каша;

- соус. Зазвичай це суміш оливкової олії та підкислюючого елемента (оцту, лимонного соку і т.д.);

- горіхи і насіння.

Звичайно, можна придумувати свою Тарілку Будди і всі вони будуть прекрасні. І в цих тарілках Ви не побачите традиційних голубців (традиційних означає із смаженими попередньо овочами та тривалим "крутінням"), "нарізок" і навіть шматка білого хліба.

Головна ідея — їсти просто, здорово, готувати швидко

P.S. Оскільки ми всі різні, і не всі можуть з'їсти таку кількість "зелепухи", як каже моя мама, тому кожен має знати, що йому йде на користь з рослинних продуктів, а що — ні.

Наприклад, може бути Тарілка Будди для хронічного "гастритника", де буде більше каші, варених овочів з ніжною клітковиною, а із сирих — лише ті, які без грубої клітковини і подрібнені.

Головна ідея — їсти просто, здорово, готувати швидко. Бо час життя — неповторний.

Звичайно, інколи можна і наліпити вареників чи накрутити здорових голубців, але точно не щодня. А зекономлений час використати для інших цілей.

Спробуйте почати свій день із Тарілки Будди, урізноманітьте та спростіть своє харчування.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі