Побачимо у парламенті нові дупи замість нових облич

Зеленський ризикує стати другим Порошенком

Сьогодні, 22 травня, Верховна Рада розглядатиме зміни до виборчого законодавства. Діло йде до того, що буде, по-перше, скасована мажоритарка; по-друге, запроваджена пропорційна виборча система із закритими списками. Остання "реформа" обґрунтовуватиметься тим, що наразі ані політичні партії, ані суспільство нібито не готові брати участь у виборах із відкритими регіональними списками. Цю аргументацію можна охарактеризувати одним словом – лукавство.

Що означають закриті списки? А те, що народний депутат відповідальний не перед виборцями – не перед народом, – а перед партійним босом. І плювати він хотів на думку громадськості. Бо не представником громадськості він є. Бо не від думки громадськості залежить його політичне майбутнє. Нардеп, який проходить до парламенту за закритим списком, залежить тільки від ставлення партійного боса. І саме йому він служить. Він служить не народу, а тій особі, котра включила його до партійного списку.

Що означають закриті списки? А те, що народний депутат відповідальний не перед виборцями – не перед народом, – а перед партійним босом

Така система принципово антидемократична. Така система – це партійна корупція (бо окремі персони потрапляють до списків, банально заплативши партійному лідеру, і йдеться про мільйони, причому не гривень). Така система – це деградація політичної відповідальності. Така система – це деградація політичного лідерства, бо в партії вмирає демократія, готовність вести дискусії, вмирає й здатність партій чути думку суспільства.

Така виборча система відповідає інтересам усіх партійних босів (Юрій Бойко, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Олег Ляшко) Найстрашніше, що такою виборчою системою може спокуситися й Володимир Зеленський.

Що перед минулими парламентськими виборами просторікував Петро Порошенко? Так, казав він, партійні списки мають бути відкриті; але, оскільки вибори дострокові й часу на зміни законодавства немає, то наразі використаємо закриті списки. А от потім ми, звісно, згідно із вимогою Майдану, проводитимемо вибори, використовуючи відкриті списки. Потім так і не настало. Дежавю?

Дострокові вибори за закритими списками не мають сенсу

Дострокові вибори за закритими списками не мають сенсу. Бо навіть, якщо до партійних списків і будуть включені особи, які ніколи не перебували у владних структурах (зокрема й у парламенті), то все одно дуже скоро вони перетворяться на точно таких самих мордоворотів, яких ми зараз бачимо у Верховній Раді, оскільки ситуація (правила гри) визначають свідомість і, зокрема, мотивацію більшості людей. Жоден народний депутат, який пройшов до Верховної Ради за закритим списком, ніколи не піде проти думки свого "роботодавця". А це означає, що вразі ухвалення виборчої системи із закритими списками, ми побачимо у Верховній Раді не нові обличчя, а нові дупи.

В інавгураційній промові Володимир Зеленський поставив чітку вимогу: відкриті партійні списки. І я наголошую: неформальних методів впливу на парламентаріїв у нього достатньо, аби домогтися реалізації цієї вимоги.

Те, чи будуть запроваджені відкриті списки, – це тест для президента. Сподіваюсь, він його пройде. В іншому ж випадку Володимир Зеленський дуже швидко перетвориться на Петра Порошенка. І нам доведеться пригадувати слова, до яких ми вдавалися впродовж останніх п'яти років.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі