Нескінченні застілля активують "сплячого джина", що пришвидшує старіння

Зробіть акцент на овочах та кисло-солодких фруктах

Як би піднесено не ставилися ми до Великодніх свят, нескінченні застілля, жування та сидіння таки зробили свою запальну справу — у більшості з нас ці застільні посиденьки активували "сплячого джина" — так званий транскрипційний фактор NF-kB.

Ця складна білкова молекула, яка знаходиться в клітинах в неактивному стані, миттєво активується, коли організм зазнає великого харчового навантаження та стресу і коли різко зростає рівень запалення.

Велика кількість вільних радикалів та запальних цитокінів — особливих білкових "запальних" молекул, що утворюються при такому нездоровому проведенні часу, атакують ДНК, викликаючи мутації, які ведуть до прискореного старіння клітин.

Це масове запалення охоплює всі, без винятку, тканини, зокрема, нервову, викликаючи депресію та нейродегенеративні розлади, а також серцево-судинну та всі інші, спричинюючи фіброз тканин і погіршення їхньої функції.

Переїдання виражено активує NF-kB, особливо, якщо є хоч трохи зайвої ваги

Переїдання виражено активує NF-kB, особливо, якщо є хоч трохи зайвої ваги, не кажучи про ожиріння, яке саме по собі створює постійний запальний фон.

У відповідь на сигнали про пошкодження тканин NF-kB активує гени, а вони в свою чергу — білки, які активують імунний захист.

Запалення та імунітет — це, як інь і янь: дуже потужна зброя і чим рідше ми нею користуємося, тим краще, оскільки надмірно активований імунітет може спрямувати свою дію проти наших власних тканин, наслідки якого можуть бути непередбачуваними: аутоімунні захворювання, когнітивні порушення, депресії, розлади сну, атеросклероз, інсулінорезистентність, діабет 2 типу, кишкові захворювання — хворобу Крона, неспецифічний виразковий коліт, артрит, синдром хронічної втоми, алергії,шкірні захворювання — екзема, псоріаз і багато, дуже багато інших.

Надмірно активований імунітет може спрямувати свою дію проти наших власних тканин

Як не гіперактивувати NF-kB?

1. Більшість овочів та кисло-солодких фруктів стримують активацію NF-kB, тому робимо акцент на них.

2. Скорочуємо калорійність їжі — знову повертаємося до пункту 1 і готуємо страви з овочів і вживаємо салати. Не перекусуємо між прийомами їжі.

3. Робимо вправи, ходимо, стрибаємо, одним словом, рухаємося, і це дуже сповільнює активність NF-kB. Особливо пригнічують активацію NF-kB різкі та рвучкі вправи — вистрибування, присідання з подальшим вистрибуванням і таке інше.

Особливо пригнічують активацію NF-kB різкі та рвучкі вправи

4. Медитуємо.

5. Чорниця. Годиться морожена. А також барбарис. Годиться сушений, достатньо пожувати жменьку ягідок.

6. Стійкий крохмаль — зелені банани, холодна картопля в мундирі (одної вистачить).

7. Зелений чай з жасмином та ройбуш.

8. Гранат. Дзьовайте ввечері, заодно помедитуєте.

9. Насіння льону.

10. Хрестоцвіті. Це всі сорти капусти, редька та рукола.

11. Куркума, імбир, перець чорний та кайєнський.

12. Розмарин, базилік, кріп.

13. Кориця.

14. Помідори.

15. Продукти, багаті цинком — морепродукти, шпинат, гарбузове насіння.

16. Продукти, багаті магнієм — гречка, овес, ячмінь, горіхи.

17. Продукти, багаті фітиновою кислотою, зокрема, сушені грецькі горіхи та бобові. Горіхи не вимочувати попередньо.

18. Продукти, багаті кверцитином та фізетином — яблука, полуниця.

Писала б більше, але гарна цифра, і цих порад достатньо.

Тому:

Готуємо зелені салати з додаванням базиліку, розмарину, петрушки та кропу.

Можемо вживати пастилу без цукру з полуниці та яблук.

Жуємо горіхи щодня.

П'ємо суміш зеленого чаю з жасмином та ройбушем, туди вкидаємо імбир та гвоздику.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі