Авокадо знижує рівень "поганого" холестерину і підвищує "хорошого"
Наше тіло – найбільша цінність
Глутатіон - це маленька внутрішньоклітинна молекула (синтезується в печінці). Один із найпотужніших природних антиоксидантів, необхідних для процесу детоксикації. Один із "ключів" до довголіття (вміст глутатіону у довгожителів вищий, ніж у "звичайних" людей).
Після 20 років вміст глутатіону зменшується зі швидкістю приблизно 10% кожні 10 років у здорових людей.
Високий рівень глутатіона запобігає розвитку патологій, посилює стійкість клітин організму до хімічних і фізичних факторів (забруднене повітря, хімічні речовини в побуті, повітрі, продуктах харчування, ліки).
Після 20 років вміст глутатіону зменшується зі швидкістю приблизно 10% кожні 10 років у здорових людей
Саме глутатіон виконує роль кон'югата ("зв'язувача") ксенобіотиків і полегшує їх виведення з клітин. Цим зменшує ризик розвитку хронічних захворювань і мутацій. Ксенобіотики - це речовини, чужорідні для організму (вихлопні гази, хімічні речовини, пестициди, неекологічні миючі засоби та косметика, більшість ліків).
Глутатіон:
• Збільшує середню тривалість життя;
• Захищає нервові клітини від утворення бета-амілоїдних бляшок і тим самим захищає від хвороби Альцгеймера (старечого слабоумства), тобто гальмує старіння мозку,
• Запобігає розвитку дегенерації сітківки (одна із причин втрати зору).
Виснажує синтез глутатіону:
• пластикові контейнери і пластикові упаковки для харчових продуктів;
• хлор у воді;
• формальдегід і стирол (принтери з тонером);
• погане харчування;
• хронічний стрес, депресія;
• світлове забруднення (спання з включеним світлом, комп'ютером, телефоном, вуличними ліхтарями, яке пригнічує синтез гормона мелатоніна).
Зелені овочі (авокадо, броколі, спаржа) є хорошим джерелом глутатіона
Зелені овочі (авокадо, броколі, спаржа) є хорошим джерелом глутатіона.
Авокадо багате олеїновою кислотою, що має виражений протизапальний ефект. Запалення - одна із провідних причин старіння, аутоімунних захворювань, атеросклерозу судин, старіння імунітету. Є дані, що протизапальний ефект авокадо подібний до ібупрофена та аспірина (нестероїдні протизапальні).
Регулярне вживання авокадо знижує рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ) на 32% і підвищує "хорошого" (ЛПВЩ) на 11%, та знижує рівень тригліцеридів на 20%.
Фолати (походить від латинського "фоліум" - листок) - натуральна форма вітаміну В9.
Фолати (походить від латинського "фоліум" - листок) - натуральна форма вітаміну В9
При дефіциті фолатів росте рівень гомоцистеїну (маркера серцево-судинних проблем та хвороби Альцгеймера), падають розумові здібності, росте ризик ракових пухлин та розвитку внутрішньоутробних патологій у майбутньої дитини.
Харчування, багате фолатами на 90% запобігає розвитку дефектів нервової трубки у новонароджених дітей та на 40% скорочують ризик вроджених вад серця.
Шпинат - є одним з кращих джерел фолатів. Їх також багато у листових овочах - салат, брюсельська капуста і авокадо.
Холін важливий компонент для мембран нервових клітин, покращує пам'ять. Є гепатопротектором і ліпотропною речовиною (захищає печінку). Дефіцит холіну веде до відкладення жиру в печінці, ураженню нирок.
Холін важливий компонент для мембран нервових клітин, покращує пам'ять
Горошок багатий не лише холіном, але й інуліном, флавоноїдами (природними протизапальними фітонутрієнтами).
Є також джерелом рослинних білків, тому особливо потрібний у харчуванні після 40+ і вкрай необхідних у харчуванні тих, кому 50+, коли потрібно зменшувати кількість тваринних білків.
Наше тіло - найбільша цінність, яка в нас є. Правильна їжа допомагає нашому тілу почуватися здоровим, а нам - щасливим.
Р.S. Суп із свіжого шпинату, замороженого горошку і сирого авокадо.
Шпинат з горошком зварити, додати ложку вершків, свіжу зелень петрушки, свіжі листя шпинату, стигле авокадо і збити в потужному блендері до пюре.
У готову страву додати пару крапель хорошої оливкової олії першого холодного віджиму і кілька шматочків стиглого авокадо.
Коментарі