Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
25.04.2019
10

Зеленський ставить на тих, кому до лампочки тиск РФ, але страшна українізація

Його заява про мовний закон напічкана неправдою та пересмикуванням

Звісно іронічно, що Зеленський на особистій сторінці не може прокоментувати роздачу російських паспортів у ОРДЛО і залишає це на відкуп безликої "Зекоманди". Але ухвалення довгоочікуваного мовного закону - аж бігом, пише за кілька годин після його ухвалення. Чистий прагматизм і орієнтація на той шмат електорату, якому до лампочки тиск РФ, але який наляканий черговими страшилками про "тотальну українізацію".

Менше з тим, його заява по №5670-д напічкана неправдою та пересмикуванням:

"Законопроект про державну мову розглядався під час виборчого циклу, що зробило його заручником політичної риторики" - Ні. Кілька мовних законопроектів варяться у Раді вже два роки. Робота над ними велась увесь час. А у своїй риториці його мало не більше використовувала "Зекоманда".

"Закон був ухвалений без попереднього достатньо широкого обговорення із громадськістю" - Ні. Закон бурно, дуже бурно обговорюють останні два роки. Усі, хто займались мовою, уже давно між собою та депутатами обговорили і пересварились. Чорт, та всі, хто бодай трохи цікавляться тематикою все це спостерігали і брали участь.

"До проекту закону було внесено понад дві тисячі поправок, що свідчить про відсутність згоди щодо окремих його положень навіть у Верховній Раді" - Ні. Просто опоблоківці намагались затормозити розгляд законопроекту до президентських виборів. І їм це вдалось.

Про аналіз - це смішно, ми вже бачили аналітичні здібності "Зекоманди". У них навіть немає фахівців у цій сфері

Що Зеленський має на увазі, коли говорить про аналіз та дії для захисту інтересів громадян - зрозуміти важко. Про аналіз - це смішно, ми вже бачили аналітичні здібності "Зекоманди". У них навіть немає фахівців у цій сфері. Ну візьмуть статті "Страна.юа" і в бій, напевно.

Але це очевидний сигнал по "захисту російськомовних". Яким цей закон узагалі не несе ніякої загрози, попри спроби медіа-обслуги ригів реінкарнувати міф про "мовні утиски російськомовних".

Якщо після інавгурації він спробує вихолостити (і так уже сильно порізаний та спрощений закон із низкою відтермінувань) чи скасувати його - хай пиняє на себе. Уже на початку президентства зіштовхнеться з величезними проблемами.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі