Що можна з'їсти сирим, треба їсти сирим

Кулінарія зіграла з людиною злий жарт

"Вибачте, але я таке їсти не можу". Чи: "А що, голубці то шкідливо?". Або: "Ну їжа ж має приносити задоволення...".

Отаке і багато подібного можна почути і прочитати в інтернеті про харчування, точніше, коли мова заходить про природнє, не зіпсоване кулінарними "премудростями".

За великим рахунком, кулінарія зіграла з людиною злий жарт: ми стали її заручниками, у переважній більшості вона видозмінила натуральні продукти до втрати ними "ідентичності", а з нею — багатьох цінних властивостей.

Якщо смузі з овочами та зеленим листям — це здорова їжа, то вже смузі з бананом та морозивом — це потенційний діабет і ожиріння

І якщо смузі з овочами та зеленим листям — це здорова їжа, то вже смузі з бананом та морозивом — це потенційний діабет і ожиріння. "Боже, ну невже від банана і морозива відразу діабет?" — хтось спитає. Не відразу, а після тривалої прив'язаності до таких "здорових смаколиків".

Яка їжа нам здається смачною?

Смажена

• Обваляна в борошні й обсмажена.

• Тушкована, але попередньо обсмажена.

• На крайній випадок — запечена, але перед тим замаринована в меді і солодкій гірчиці і запечена до рум'яного, що майже як обсмажена.

Жирна

• Як правило, вона і смажена.

• Супи теж засмажуємо, хоча заспокоюємо себе тим, що "тушкуємо під кришкою", наливши на сковорідку пів склянки олії.

• Додаємо майонез. Або робимо домашній, 250 грамів якого можна легко з'їсти за раз.

• Тістечка з маслом, бо маргарин шкідливий. Але масло з цукром.

Солодка

• Ну хоча б солоденька. "Ну трошки ж цукру можна?"

• Ой, не можна цукру, бо ж "біла смерть", тоді — "тростинний". Чи кокосовий. Чи агави. "Ну це ж натуральне". І дороге, тому здається навіть корисним, не даремно ж такі гроші беруть.

• Або мед. "Ну мед же ж натуральний, його діди-прадіди їли і до 100 років жили". Короче, любимо солодке і "фрукти тут нє катят" ніяк взамін.

Борошняна

• Батони, булочки, чіабати, багети, вареники, оладки, млинці, пельмені, биточки в паніровці і навіть цвітну капусту, але попередньо зварену, а потім обваляну в яйцях і борошні і обсмажену.

Наша любов до такої їжі дуже заразна. Настільки, що навіть блогери зі здорового харчування та популярні кухарі, в силу не достатніх знань і не впевненості у власних "харчових" принципах, готові вгодити нам і отримати наше схвалення, задля чого придумують "здорові" рецепти, де, за здоровими назвами — ті ж самі наші улюблені млинці та смажене, запечене до "хрумкого" та "рум'яного", де цукор і мед.

Я також весь час балансую між репутацією "гастрофашиста" і лікаря, який популяризує "радикальне", на думку деяких людей, харчування. То як же бути?

Здорове харчування навряд чи зробить вас довгожителем, якщо це не закладено у ваших генах, але воно однозначно зможе допомогти реалізувати свій віковий потенціал

Здорове харчування навряд чи зробить вас довгожителем, якщо це не закладено у ваших генах, але воно однозначно зможе допомогти реалізувати свій віковий потенціал — тобто дати шанси прожити ваші можливі роки та суттєво знизити ризики мати купу хвороб. Здорове харчування однозначно допоможе відчути всі барви життя і прожити його в силі та при ясній голові.

Тому хочу ще раз повторити, що харчування, яке не приведе тіло до передчасного руйнування (бо, на жаль, воно все одно руйнується з роками) і передчасної смерті — це харчування стравами із простих продуктів, тих, які навколо нас.

Те, що можна з'їсти сирим, треба їсти сирим, а, якщо вже готувати, то — варити, готувати на пару, рідше — запікати і то — без рум'янцю. Бо той рум'янець руйнуватиме білкові молекули, а це означає — все тіло.

Не смажити. Соняшникову олію звести до мінімуму і то — лише нерафіновану і не щодня. Рафінована — то рафіновані потенційні хвороби.

Соняшникову олію звести до мінімуму і то — лише нерафіновану і не щодня. Рафінована — то рафіновані потенційні хвороби

Любите млинці — беріть цільнозернове борошно, робіть галушки, запіканки, лапшу, але не млинці і не оладі.

М'ясо та рибу відварюйте, щоб було смачно — бризніть лимонного або ягідного соку. Зведіть м'ясо до мінімуму, рибу двічі в тиждень.

Десерти — натуральні солодощі: сухофрукти, фрукти, ягоди, чорний шоколад. Там вже можна дати волю фантазії, наприклад, зробити смузі, додавши насіння льону та горіхи. Але можна їх просто так з'їсти і зекономлений час використати для чогось іншого.

Зелень потрібно їсти щодня, а не лише в сезон. А ті, хто не можуть "запихати в себе листя", нехай почнуть з декількох листочків. Навіть дуже хворим, які не можуть жувати, листя також потрібне. Хоч листочок у вигляді пюре. Але поки маємо зуби, треба менше смузі, а більше жувати, їсти просту їжу і дітей своїх привчати саме до такої, а не викручуватися вужем, придумуючи, щоб таке сьогодні приготувати? Краще той час на приготування використати для іншої користі, наприклад, для руху.

Зелень потрібно їсти щодня, а не лише в сезон

Бо з рухом ще сумніше, ніж з харчуванням. То нема сил, то темно, то жарко, то холодно, то рано, то пізно, то коліна зітруться, і серце зірветься, для спини погано, вени на ногах, від інфаркту ще ніхто не втік — все взято з життя.

Щоб довго не розповідати: їжа, рух та сон — це необхідність, але їх не треба зводити до якогось культу. Особливо це стосується кулінарного культу. Їжте просту їжу, яка буде вам і радістю, і поживою для здорового красивого тіла.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Микола Несенюк Журналіст
Ольга Решетилова Координаторка Медійної ініціативи за права людини
Любов Морозова Музикознавиця
Петро Кралюк Філософ
Світлана Сіщук Журналіст Української служби "Голосу Америки"
Погода