Зеленський починає нагадувати Януковича

Голосування українців у першому і другому турі може кардинально відрізнятися

Президентська кампанія виходить на фінальний акорд. Потрохи вимальовується трійка лідерів, двоє з яких потраплять у другий тур.

В наступні 10 днів слід чекати нових компроматів, вуличних провокацій, намагання вести міжнародну гру, щоб десь-хтось допоміг. Буде продовження картинки масовості підтримки, "видимості" турів, хоча вони вже мало на що впливають.

Козирі витягнуті не всі. У будь-який день може з'явитися "чорний лебідь". Заява Луценка про посла США не випадкова, підпал магазину "Рошен" - теж.

Заява Луценка про посла США не випадкова, підпал магазину "Рошен" - теж

Головне завдання Тимошенко зараз — не стільки рости, скільки не пустити Порошенка у другий тур. Організувати потрібні перетоки електорату від інших кандидатів.

Петро Олексійович обтяжений корупційними скандалами. Він розуміє - якщо не виграє, за все доведеться відповідати. Що, якщо Антикорупційний суд запрацює, він буде першим. Намагатиметься переходити червоні лінії тільки для того, щоб виграти.

У Зеленського наразі ситуація найкраща. Він однозначно вийде у другий тур. Єдине, у нього з'явився ворог, дуже серйозний. Це він сам. Він починає чимось нагадувати Януковича — чим більше говорить, тим менше довіри до нього. Тим більше він показує свою некваліфікованість, політичну непрацездатність. Коли перестає грати кандидата і починає говорити від себе, робить фатальні помилки. Це може зіграти з ним злий жарт у другому турі.

У Зеленського наразі ситуація найкраща. Він однозначно вийде у другий тур. Єдине, у нього з'явився ворог, дуже серйозний. Це він сам

До того ж у другому турі у лідера "95 кварталу" не буде позитивних перетоків електорату від когось. Як наприклад частина виборців Ляшка проголосують за Юлію Володимирівну, якщо та вийде далі. Або вийде Порошенко, правий електорат Смешка, Гриценка і "Свободи" буде голосувати за нього.

А від кого має перетекти Зеленському? Від Юлі пенсіонери? Навряд чи. Тому його найкращий партнер — це антирейтинг конкурента. А поки чим більше він буде мовчати і менше з'являтися, тим краще для нього.

Гриценкові додало у рейтингах об'єднання із Садовим. Але це поки що не вивело його у другий тур. Якщо не покаже міцних політичних кроків-"екшенів", тоді просто посилить позиції на майбутні парламентські вибори. Наразі переконливого меседжа, аби перетнути перший тур у Анатолія Степановича немає. Тим не менше він залишається лідером демократичної опозиції і може взяти додаткові бали, які не заміряли соціологи.

Наразі переконливого меседжа, аби перетнути перший тур у Анатолія Степановича немає

Бойко тримається на електораті залишків Партії регіонів, проросійськи орієнтованому. Але противників Росії в країні збільшується. Плюс колишні прихильники ПР втомилися від бойків і вілкулів, бачать альтернативу у Зеленському. Не хочуть старих клептократів-корупціонерів, які їх обкрадали 30 років.

Голосування українців у першому і другому турі може кардинально відрізнятися. У першому - експериментуватимуть, буде проекція парламентських виборів. У другому - голосуватимуть більш світоглядно.

Микола Давидюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі