"Гарантії" від агресора були сміттям 1939-го, є ним і зараз

Урок для України з історії дипломатії

15 березня цього року минає рівно 80 років від знакової дати в історії дипломатії. Цього дня 1939-го сталася сумно відома міжнародна оборудка – під погрозами знищити авіабомбами прекрасну Прагу і шаленим морально-психологічним тиском Гаха, президент вже обкраяної до того часу Чехословаччини, та її міністр закордонних справ Хвалковський погодились передати долю чеського народу "під захист Німецького Рейху".

Німеччина, Італія, Британія і Франція фактично розчленували Чехословаччину

Ця трагедія невеликої країни стала наслідком ганебної Мюнхенської угоди 1938 року, коли Німеччина, Італія, Британія і Франція фактично розчленували єдину на той час Центральноєвропейську демократичну державу – Чехословаччину. При цьому, на додаток до угоди, Британія і Франція гарантували так звані "нові кордони Чехословацької держави проти неспровокованої агресії". А Німеччина та Італія виявили намір надати такі ж гарантії пізніше.

Гітлер відповів: "Цей папір нічого не вартий"

Однак, цинізм великих держав проявився майже одразу. Один із членів німецької делегації мимоволі став свідком конфіденційної розмови Адольфа Гітлера і міністра закордонних справ Німеччини Йохима фон Ріббентропа після підписання наступного дня після Мюнхенської конференції угоди з британським прем'єром Чемберленом. Останній висловив сумнів у доцільності будь-яких зобов'язань Німеччини з точки зору подальшої експансії на Сході Європи, на що нацистський диктатор відверто відповів: "Цей папір нічого не вартий".

Угорські війська увійшли в Карпатську Україну і вже до кінця дня 15 березня Чехословаччина припинила існування як держава

Отже, 15 березня 1939 року, не зустрічаючи опору, німецькі війська увійшли до того, що залишилося на той момент від колишньої Чехословаччини. Над нею на довгі роки опустилася темна ніч нацистського панування. Британія і Франція фактично обмежилися млявими протестами, а Словаччина оголосила про свою незалежність. Того ж дня угорські війська увійшли в Карпатську Україну і вже до кінця дня 15 березня Чехословаччина припинила своє існування як держава.

Все це має стати добрим уроком й для сучасної України. Адже, здається, ми вже мали б позбутися будь-яких ілюзій і не можемо дозволити собі вірити агресору та будувати безпеку держави лише на паперових "гарантіях".

Олег Бєлоколос, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі