Українські університети втратять студентів

Якою буде відповідь?

З вересня іноземні студенти, які складуть екзамен на знання польської мови на рівні C1, навчатимуться в польських державних університетах безкоштовно. Так-так, саме C1 і екзамен не десь в шарашці, а в Державній комісії (Art. 324. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce).

Це дещо нагадує умови в Німеччині - якщо знаєш німецьку, то можеш навчатись безоплатно. Різниця залишається у визнанні чи невизнанні 11-річної української школи.

Як це можна трактувати?

Іноземні студенти, які складуть екзамен на знання польської мови на рівні C1, навчатимуться в польських державних університетах безкоштовно

Тепер в контингенті українських студентів, які навчаються в Польщі, зростатиме частка тих, хто їде в пошуках саме кращої вищої освіти. Питання лише в тому:

- чи це буде переорієнтація тих, хто і так би їхав в ЄС, але далі ніж Польща (думаю, що це навряд)?

- чи це буде новий додатковий "прошарок" з України (схиляюсь більше до цього)?

Такий прошарок, якому мова на C1 під силу, якому сподобається пропозиція потужних польських державних університетів і міст більше, ніж пропозиція, припустимо, німецьких університетів і міст.

З точки зору розвитку людського капіталу підвищення вимог до вступників чи бодай для їх окремої категорії - це позитивний крок.

З точки зору українських університетів - це негативний крок. Раніше це була втрата умовно платоспроможного абітурієнта. Зараз ще й посилиться втрата умовно націленого на якість абітурієнта.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі