У Порошенка є план "Б"

Коломойський, Юля і антирейтинг – головні конкуренти президента

Порошенко закрив сезон форумів. Усі ті, хто висуватимуться після нього, стануть тихими медійними історіями. Основні кандидати виступили.

Цікавий нюанс. Чому паралельно висувався Порошенко і "Опоблок"? Вони практично йшли синхронно. Випадковість? Навряд чи для других Крути є символічною датою і вони розуміють її важливість для України. Значить прив'язалися до БПП, а не навпаки. Форуми навіть були схожі візуально.

Порошенкові важлива підтримка лідерів думок. Одні з них, як Гройсман, прямо йшли і підтримували (йому немає в що грати, він прем'єр-міністр Порошенка). Інші прийшли, але не хотіли цього робити — Дмитро Ярош. Цікавою була позиція мера Дніпра. Треті — ті, кого запрошували, але не прийшли, хотіли уникнути. Дехто з оглядачів навіть ставив під сумнів травму Кличка, мовляв це сталося у день "з'їзду".

Петру Олексійовичу хочеться отримати максимальну підтримку еліт. Висувається від лідерів думок, будуватиме на цьому кампанію. Показуватиме безальтернативність: або я, або Путін.

Підтримка віпами на форумі була нещирою. Це підтримка до першого спотикання

Підтримка віпами на форумі була нещирою. Це підтримка до першого спотикання. Щойно Порошенко спіткнеться, велика кількість почне тікати. Багато хто із них раніше були в інших партіях. Тому легко поміняють. Зараз бачать у Порошенкові силу, дехто - партнерство. Слабші — страх. Це не любов, лідерство чи харизма. Президент так програмує, хоче здаватися сильним лідером. Можливо навіть намагається використовувати якісь елементи Ердогана. Притягнути деспотичними інструментами. Наче і не тисне, але рішення його підтримати не вільне.

Хоча той самий Гройсман, Луценко чи Парубій не бояться Порошенка. Вважають себе його партнерами. Парубій щиро вірить у томос, хоча сам греко-католик. Розуміє, що це історичний момент. Тому підтримує президента. Чи прем'єр, який вірить у децентралізацію.

Мери теж хочуть зберегти свій спадок. Тому частково підтримують Порошенка. Провели декомунізацію, а приходить проросійський кандидат і назад повертає пам'ятники Леніну.

На форумі не вистачало живості. Він був схожий на політбюро. Формалізований. Виступи були сумні. Молодих партійців посадили на фоні старих. Не було драйву.

Порошенко розраховує на різні соціальні групи — від молоді, патріотів, середнього класу, бізнесу і до пенсіонерів. Його виступ поріжуть на рекламу і потім запускатимуть у ЗМІ. Для когось це піде через газету, для когось — через телевізор чи Інтернет.

З'їзд БПП не проводили, бо Порошенко хоче бути вище партії. Присутність спікера тому підтвердження.

З'їзд БПП не проводили, бо Порошенко хоче бути вище партії

Те, що увагу на форумі приділили Тимошенко свідчить: серед кандидатів Порошенко її найбільше остерігається. Взагалі вона і Коломойський — двоє основних конкурентів для президента.

Але головний конкурент Порошенка — його антирейтинг. Якби не це, і Тимошенко не була би конкурентом. Бореться зі своїм антирейтингом більше, ніж з Юлею. Тому піднімуть соціалку, можливо з'являться додаткові виплати в кінці лютого-березня.

Порошенко буде занижувати рейтинг своїх конкурентів. Показувати те, чого ми про них ніколи не бачили. Дасть якусь історію успіху — ту, яку українці відчують у кишенях.

Президент готовий до програшу, хоча в нього не вірить. План "Б" точно є. Порошенко — бізнесмен, а не романтик. Додаткові варіанти прораховує. Як протриматися до парламентських виборів, скільки туди завести своїх представників. Навіть розглядають сценарій конституційних змін в разі програшу президентських виборів. Широкий захід у парламент і можливе повернення через прем'єрство.

Микола Давидюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі