Японія забере Курили після того, коли Крим повернеться до складу України

Півострів ускладнив російсько-японський діалог

Переговори російського президента Володимира Путіна і японського прем'єр-міністра Сіндзо Абе завершилися без будь-яких сенсаційних заяв про можливе укладення мирного договору і повернення Японії хоча б частини Курильських островів. Власне, таких новин від переговорів очікують насамперед японські політики і журналісти. Тому що ідея "вікна можливостей" - не російський, а японський винахід. І з'явилася ця ідея в 2014 році, після анексії Криму.

Саме тоді в Токіо стали обговорювати, чи не захоче Володимир Путін після цієї анексії і погіршення відносин із Заходом вирішити Курильську проблему і продемонструвати свою конструктивність. Адже якщо Путін вважає Крим настільки "исконно русской" територією, що може просто приєднати півострів до Росії, не цікавлячись думкою країни, в складі якої перебуває Крим, то чому б йому тоді не повернути Японії її споконвічну територію - Курильські острови? А натомість отримати нового друга в Азії і інвестиції для розвитку напівпритомного Далекого Сходу? - пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".

Але ця логіка "токійського Путіна". Справжній Путін, я впевнений, думає зовсім інакше. Якщо вже він вирішив пограти в збирача земель, то це виключає можливість "торгівлі територіями". Для сп'янілого від шовінізму суспільства і Крим - наш, і Курили - наші, і компромісів тут бути не може.

Для сп'янілого від шовінізму суспільства і Крим - наш, і Курили - наші, і компромісів тут бути не може

Інша справа, що кремлівський Путін готовий використовувати японську віру в "токійського Путіна", щоб спробувати нав'язати Сіндзо Абе свій порядок денний. Запропонувати підписати мирний договір без вирішення територіальної проблеми. Визнати підсумки Другої світової війни, навіть внести зміни в Конституцію Японії - саме такі пропозиції зараз озвучує Москва. І нехай навіть в Токіо ніхто не збирається з ними погоджуватися, зате у російського обивателя вони можуть породити почуття гордості: ось, Путін вже і японцям умови диктує, не тільки українцям! Так, зараз це почуття гордості дещо "розмивається" розмовами про можливий компроміс щодо Курил. Але коли стане ясно, що ніякого компромісу досягти не вдалося, в сухому залишку буде тільки це почуття переваги.

Думаю, що Крим не полегшив, а ускладнив російсько-японський діалог щодо Курил. Бо до його невизнаного світом "приєднання" Росія була країною із загальновизнаними межами, а питання Курил було майже єдиною озвученою територіальною претензією, яка вимагала переговорів і пошуку компромісу. Крим все змінив: Росія пішла на відкрите порушення міжнародного права, в її Конституції згадана окупована територія і в Москві рішуче не хочуть цього визнавати. І будь-який натяк на те, що Росія готова вирішувати територіальні проблеми, буде натяком на Крим.

Курильська проблема, швидше за все, вирішиться не до, а після кримської

Саме тому курильська проблема, швидше за все, вирішиться не до, а після кримської. Після того, як Крим повернеться до складу України, а Росія - в цивілізований світ, її керівництву буде куди простіше домовитися з Токіо. Тим більше, тоді росіян дійсно будуть цікавити інвестиції в розвиток Далекого Сходу, а не протистояння із Заходом і захоплення чужих територій.

Copyright © 2019 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі