Боже, рятуй Америку – не дай Трампу про томос дізнатися

Американська школа політичного злослів'я рулить

Після наших новорічних епопей з "приниженням інституту президентства" переміщенням тривіального новорічного привітання "директора цього інституту" на кілька хвилин одним коміком та одним телеканалом, цікаво поспостерігати, як тема "поваги до президентства" звучить в країні, яка вважає себе еталоном і демократії, і верховенства права.

Через бюджетний конфлікт – незгоду парламенту Сполучених Штатів затвердити видатки на спорудження охоронної стіни вздовж американсько-мексиканського кордону, президент США Дональд Трамп прийняв рішення "закрити" (тимчасово припинити фінансування) федеральний уряд.

У відповідь Спікер палати представників Конгресу США каліфорнійська демократка Ненсі Пелосі, мотивуючи тим, що федеральний уряд у цих умовах не має можливості працювати над текстом щорічного послання президента (його центральна поява в Конгресі впродовж року), запропонувала Трампу або перенести свій виступ перед Конгресом на пізніший час, коли конфлікт буде залагоджено і посадовці повернуться до праці, або не обтяжувати себе виступом і просто прислати доповідь у письмовому вигляді.

Не знаю, чи є це неповагою, але, як бачимо, у найдемократичнішій країні світу інституту президентства теж можна давати щиглі.

У найдемократичнішій країні світу інституту президентства теж можна давати щиглі

У відповідь Трамп, а провидіння забажало, щоб саме він зараз був верховним головнокомандувачем Збройних сил США, скасував дозвіл на політ спікера палати представників Конгресу в закордонне відрядження в Бельгію, Єгипет і Афганістан. У США не існує урядового авіазагону чи авіакомпанії. Ці функції виконують Військово-повітряні сили США, які мають у своєму складі і "борт номер один" і достатню кількість бізнес-джетів. А командувати військовими, як ми вже знаємо, президенти можуть, коли їм це потрібно.

У листі з цієї "приємної" нагоди він старається. І семиденний робочий візит спікера екскурсією називає (а на мене ображаються, коли я особливо пустопорожні візити Порошенка називаю політичним туризмом), і заходом по зв'язках з громадськістю, і нагадує про 800 тисяч нещасних держслужбовців, які не отримують зарплатню (щоправда за його рішенням, але то дрібниці), і навіть великодушно "дозволяє" Пелосі злітати, як і планувала, але рейсовими літаками (що буде практично неможливо через складність програми і маршруту).

Американська школа політичного злослів'я рулить! У нас щоправда історія з літаком, який забрали, трапилась вже давно (у 2008 році прем'єр-міністр Юлія Тимошенко звинуватила президента Віктора Ющенка у намаганні зірвати її візит до Москви. Він вилетів до Львова на літаку, що призначався для її польоту до Росії. - ред.). Але там навіть лексика була так собі.

Слідкуємо, запам'ятовуємо, вчимось.

Боже, рятуй Америку - не дай Трампу про томос дізнатися!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі