Як позбутися новорічної депресії

Темна сторона свят

Новий рік - одне з найбільш очікуваних свят. Воно символізує радість, нові починання і родинний затишок. Утім з кожним роком все більше осіб переживають новорічну депресію.

Чому так стається?

Більшість людей мають не депресію, а святкову дисфорію - тобто зниження настрою. Справжня депресія перед Новим роком зустрічається набагато рідше, адже є більш серйозним розладом.

Перша причина зниження настрою, коли навколо святкування, привітання і подарунки,- передноворічна метушня. Потрібно купувати подарунки, встановлювати ялинку і готувати відра олів'є. Усе це призводить як до морального, так і до фізичного виснаження. На бажані подарунки не завжди вистачає коштів, а в сусіда ялинка вища. Крім того, сама думка про перспективи провести вихідний прибираючи та готуючи, виснажує. Знижують святковий настрій економічна, воєнна і політична ситуація у країні. Багатьом родинам зовсім не до радощів.

Потрібно купувати подарунки, встановлювати ялинку і готувати відра олів'є. Усе це призводить як до морального, так і до фізичного виснаження

Друга причина – неідеальний Новий рік. У нашому суспільстві вважають, що найтяжче на свято доводиться одиноким людям. У цей період вони дійсно особливо гостро переживають свою самотність. Проте не меншій депресії піддаються і сімейні пари. У кожного свій привід шкодувати: неідеальний шлюб, діти недостатньо хороші, родичі набридли, хочеться втекти від усіх і т.д.

Третя причина – думки у вільний час. Новорічні свята завжди супроводжуються вихідними. Людина залишається сам на сам з тими переживаннями, яких зазвичай намагалася уникати. Спогади, сумніви, невирішені питання у цей час неможливо заглушити роботою. Звісно, все це призводить до поганого настрою, конфліктів, депресій, суїцидів та запоїв. Деякі, щоб не думати про небажане, починають надмірно вживати алкоголь та інші психотропні речовини. Натомість це лише поглиблює проблеми.

Що ж робити?

Перш за все варто змінювати відношення до придбання, подарунків і формувати нові традиції святкування Нового року. Новорічний подарунок – не змагання на кшталт "хто подарує дорожче", а спосіб виявити увагу і турботу про близьких. Достатньо недорого, але корисного подарунка, який відповідає вподобанням близьких. Якщо ви не фанат прикрашати півтораметрове дерево, то оберіть невеличке або взагалі зупиніться на маленькій заздалегідь задекорованій ялинці з супермаркету. Щоб уникнути необхідності стояти біля плити і прибирати будинок, не варто ігнорувати можливість новорічної поїздки, святкування у ресторані або спільно з друзями. Це значно підвищить новорічний настрій.

Щоб позбутися негативних думок, варто перемогти найбільших ворогів щастя: шкодувати за минулим і переживати за майбутнє

Намагайтесь використати новорічні вихідні для відпочинку, розваг, спілкування з близькими, побудови планів на майбутній рік. Спробуйте розпланувати новорічний бюджет так, щоб вистачило коштів цікаво та змістовно провести післяноворічні вихідні. Не залишайтесь наодинці зі своїми переживаннями.

Щоб позбутися негативних думок, варто перемогти найбільших ворогів щастя: шкодувати за минулим і переживати за майбутнє. Навчіться насолоджуватися сьогоденням і цінувати те, що маєте.

Людмила Малиновська, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі