Навіщо в Україну приїздив головний шпигун Америки

Колишніх розвідників не буває

На фоні ряду значимих суспільно-політичних та релігійних подій відбувся візит до Києва екс-заступника директора ЦРУ з операцій Джека Девайна. Він провів у Києві у приміщенні Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого презентацію власної книги "Вдале полювання".

У книзі розповідається про найважливіші таємні операції ЦРУ у яких під керівництвом Джека Девайна у різних куточках планети брали учать тисячі агентів. Джек Девайн прибув до України на запрошення керівника фонду "Україна XXI століття" Богдана Губського. Метою візиту, за словами самого колишнього розвідника (хоча, як відомо, колишніх розвідників не буває), є необхідність реального вивчення ситуації про події в Україні та донесення цієї інформації до американської спільноти, що надасть можливість ефективно протидіяти російським технологіям фейк-ньюс.

Отже, якщо тезово подати ідеї, висловлені колишнім високопоставленим американським розвідником, то вони такі:

1. Війна в Україні – найбільша стратегічна помилка Росії, що лише призводить до її ізоляції, перетворення на країну-ізгоя. Причини подібних помилок полягають у тому, що російське керівництво на чолі з Путіним не має тверезої оцінки ситуації, але застосовує методи, що активно використовувалися ще за часів СРСР.

Війна в Україні – найбільша стратегічна помилка Росії, що лише призводить до її ізоляції, перетворення на країну-ізгоя

2. Щодо подій в Азовському морі 25 листопада 2018 року, було висловлене переконання у тому, що всебічна підтримка України з боку США зростатиме. Водночас, до питання ескалації треба підходити обережно. Не треба шукати конфронтації, в якій не можеш перемогти.

3. Така сама стратегічна помилка Росії – втручання у президентські вибори у США. Тут Росія явно не прорахувала вартість своїх дій, зменшивши для себе можливості для подальшого діалогу, як з республіканцями, так і з демократами в США.

4. Щодо Криму, то Девайн висловив переконання, що довго півострів у складі Росії не протримається. Бо не можна його просто "взяти і включити до складу РФ".

Тепер щодо самого візиту. Враховуючи час його проведення (під час розгортання критичної ситуації в Азовському морі та під час створення помісної церкви в Україні), можна припустити, що причини відвідування України, були куди більш вагомі, ніж презентація книги. Хоча, при цьому, організатором приїзду колишнього керівника американської розвідки виступала не українська держава, а недержавний фонд, тобто візит Девайна позиціонувався виключно як "приватний".

По-перше - це можна розцінювати, як прихований меседж підтримки України, спрямований по альтернативним каналам з боку США.

По-друге - місія Девайна, ймовірно, могла бути неформальним завершенням довгої і багатоступінчастої операції з підтримки надання томосу Україні. Пряме тому підтвердження - нагородження патріархом Філаретом Девайна орденом Святого Андрія Первозванного.

Місія Девайна, ймовірно, могла бути неформальним завершенням довгої і багатоступінчастої операції з підтримки надання томосу Україні

Цікаво, що у відповідних новинних повідомленнях так і було написано чорним по білому - "за підтримку у створенні української автокефальної церкви"! І, мабуть, ця підтримка була дуже значною, оскільки буквально кілька днів по тому на Соборі була створена Православна церква в Україні.

Девайна не даремно називають "головним шпигуном Америки", а, повторюсь ще раз, колишніх розвідників не буває, і тому слід очікувати активізації допомоги Україні з боку ЦРУ.

Крім того, візит Девайна збігся у часі з прийняттям Конгресом США трьох украй важливих резолюцій по Україні.

Ну і ще один цікавий, але не дуже відомий факт про зв'язки нинішнього директора ЦРУ Джини Хаспел з Девайном, адже саме він був "вчителем" нинішньої головної американської розвідниці.

З високою долею ймовірності можна припустити, що саме через Губського налагоджений або налагоджується альтернативний канал отримання інформації для американських урядових структур про політичну ситуацію в нашій країні.

Думаю, подібного роду незалежна інформація, особливо важлива для прийняття рішення про підтримку США того чи іншого кандидата в президенти - питання в якому Штати ще не визначилася.

Петро Олещук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі