Росія все більше нагадує піддослідного кролика для Китаю

Епоха двозначності завершується

"Інцидент" у Керченській протоці підтверджує зміну віх у нашому житті. Кремль виводить Росію із сірої зони. Епоха двозначності, коли можна одночасно грати у війну і мир, бути ворогом і партнером Заходу, завершується. Захід стомився від цього водевілю. Та і Кремль зробив, мабуть, висновок, що двозначність втратила сенс і конфронтація із Заходом надовго. А для нинішньої влади назавжди.

Значить, потрібно знову вчитися жити, відгородившись від світу ровом. Російська влада фактично говорить: чорт з ними, з санкціями, будемо готуватися до гіршого. А якщо зруйнувати блокаду не вдається, ні з ким не будемо панькатися!

Російська влада фактично говорить: чорт з ними, з санкціями, будемо готуватися до гіршого

Ось і довели свої бійцівські якості в Україні. Заодно Кремль "керченським гамбітом" перевірив західних лідерів на здатність відповідати. Західна реакція була "невиразною". Трамп скасував зустріч з Путіним. Подумаєш, яка трагедія!

Правда, незабаром Вашингтон пообіцяв Росії зробити реально "боляче". Наскільки в цьому процесі братиме участь Європа, яка відучилася робити боляче, ще неясно. Але протистояння Вашингтона і Москви навколо Договору про ракети середньої та малої дальності тільки підсилює взаємне відчуження Росії і Заходу.

Вичерпавши можливості існування в двох "діапазонах" (співпрацюючи із Заходом і стримуючи Захід), Росія повертається до опори на власні сили. Це вже інше життя і інша траєкторія. Нарощуються фінансові резерви на випадок, якщо Захід буде затягувати зашморг. Формується друга "вертикаль" для підстраховки прогнилої: Народний фронт повинен контролювати витрати і виявляти бюрократів, що розперезалися. Путін створює свій варіант ленінської Робітничо-селянської інспекції. Путінська "Робсельінспекція" повинна стежити за здійсненням путінських указів: "щоб не профукали". Правда, президент попереджає, щоб контролери особливо не розходилися: "У нас з вами немає завдання...вдарити по штабах". Значить, Кремль побоюється дезорганізації апарату влади. Але як наглядати, якщо не бити по штабах, які перетворилися в гнізда корупції?

Знахабнілих місцевих начальників замінюють на особисту охорону Путіна. Це вже крок відчаю

Знахабнілих місцевих начальників замінюють на особисту охорону Путіна. Це вже крок відчаю. Мабуть, довіритися нікому. Йде пошук нового інструменту мобілізації населення навколо влади і повернення йому звички жити в обложеному таборі. Нарешті, влада, не маючи можливості запозичувати у Заходу технології, шукає спосіб власного "технологічного прориву".

Ви скажете: яке ж "самозаглиблення", якщо Путін борознить світ у пошуках партнерів? Одне іншому не суперечить. Підготовка Росії до життя "за ровом" не означає відмову лідера від пошуку підтверджень її державного статусу. Результат його зустрічей і переговорів не настільки важливий. Важливіше картинка, як на саміті "Двадцятки": російський лідер в оточенні світового клубу.

Життя "за ровом", до якого переходить Росія, відкидає звичне: і відкриті кордони, і ходіння долара, і наявність декількох паспортів у еліти, і можливість зарубіжних рахунків та закордонного навчання для дітей, і кастровані свободи. І ніяких вам Samsung Galaxy з реперами на додачу! Словом, "самозаглиблення" означає обнулення життя росіян після 1991 року.

"Самозаглиблення" означає обнулення життя росіян після 1991 року

У цьому контексті виникає кілька питань:

- чи можна вижити спираючись на власні сили без переходу до диктатури і будівництва ГУЛАГу?

- чи погодиться еліта, інтегрована в Захід, на життя в закритій комірчині?

- чи можливий діалог із Заходом, якого шукає Путін, якщо Кремль не готовий відступити навіть в дрібницях?

P.S. Росія все більше нагадує піддослідного кролика для Китаю, який дивиться на неї і вирішує, де "червона лінія", яку він не може перейти - в конфронтації із Заходом, у примусі Заходу до співпраці, в запозиченні західних технологій, в конфлікті з сусідами щодо анексії морського простору. Ось яка доля - стати кроликом для іншої держави...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі