Путін ухопився за українських моряків, як потопельник за соломинку

Інформаційна війна "кримнаш" триває

Доля людини для Кремля - ніщо. Тому затриманих українських моряків Росія буде використовувати як інформаційний інструмент.

По-перше, Москва гратиме в "справжній кордон" і "російський Крим". Інформаційна війна "кримнаш" триває. Поодинокі обмовки західних політиків, публікації в ЗМІ даних про "російський Севастополь" чи друк карт України без Криму – один з елементів цього цілеспрямованого впливу. Якщо ситуація навколо півострову і далі замовчуватиметься, ці "помилки" набудуть системного характеру. У цьому контексті Кремлю важливо засудити наших моряків за порушення кордону, хоча його легітимність не визнає весь світ. Це буде ще один привід заявити міжнародній спільноті про "російський Крим". І якщо світ у відповідь знову лише не потисне Путіну руку, то Москва продовжить випробовувати межі дозволеного.

По-друге, розуміючи як можна гратись почуттями громадян країн, де ЗМІ не контролює держава, а населення переймається життям своїх співгромадян (на відміну від РФ), Кремль буде розкручувати питання українських бранців для того, щоб українська влада вимушена була піти на поступки. Через нашу ж громадську думку.

Кремль буде розкручувати питання українських бранців для того, щоб українська влада вимушена була піти на поступки

По-третє, Росія ще не забула іншу керченську трагедію. Коли Росляков убив 21 людину у керченському коледжі. Відповідальність за це масове вбивство повністю лежить на ідеологічній машині Кремля, яка прославляє не просто насилля, а убивство ворогів. Тому Путін готовий схопитись, як потопельник за соломинку, за інший керченський інцидент, щоб навіть інтернет-пошуковик на всі фрази, пов'язані з Керчю, видавав для росіян "вторгнення українців".

До того ж, рейтинги російського вождя суттєво впали. А будь-яке військове насилля об'єднує російське суспільство і вони знову ростуть. Іншого шляху народної підтримки та утримання такого конгломерату народів, як РФ, в одній упряжці, Кремль не знає. Тому тема наших військових моряків – це своєрідна страшилка для російських громадян.

Цинічно, але коли питання українських моряків, як і інших заручників Кремля, набридне російським ЗМІ (та й українським), Москва буде вимушена шукати інші проблеми. Тому варто очікувати і нових заручників, і нові спалахи насилля. Бо якщо не створювати ці проблеми, то ЗМІ будуть висвітлювати п'ятитисячні протести в Архангельську проти будівництва сміттєвого полігону. Не чули? Значить інформаційна машина Кремля працює на "відмінно".

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі