Тоталітарній системі були вигідні люди з низькою самооцінкою. Часи змінились

Три кити виховання щасливих і успішних дітей

Підходи до виховання дітей швидко змінюються. Але існують цінності, які пройшли випробування часом

Щоб дитина виросла успішною, у ній варто формувати здорові переконання про себе і навколишній світ. Існує три кити, на яких повинно ґрунтуватися батьківське виховання.

Кит 1. Принцип безумовної любові.

Не за заслуги чи гарну поведінку дитини, а просто так. Це важливо, бо допоможе малюкові сформувати переконання: "мене можна любити просто так" і "у цьому світі мені раді". У майбутньому такі діти будуть щасливими у стосунках і житимуть повним життям. Вони не будуть намагатись заслужити любов інших, нехтуючи власними потребами.

Безумовна любов - це любов не за заслуги чи гарну поведінку дитини, а просто так

Безумовна любов не передбачає відсутність покарань за погану поведінку. Вона передбачає слова любові, підтримку, усвідомлення, що дитину любитимуть, не дивлячись на її недоліки та помилки.

Кит 2. Принцип похвали.

Якщо згадати радянські традиції виховання, то тогочасні батьки завжди боялися "перехвалити" і часто сварили за помилки. Натомість не хвалили за досягнення. Як результат - чимало людей виросли з комплексом меншовартості та низькою мотивацією до досягнення мети. Їх основне переконання: "навіщо старатись, якщо не похвалять", "у мене не вийде", "я невдаха".

Тоталітарній системі були вигідні люди з низькою самооцінкою, бо ними легше керувати. Зараз часи змінились. Але схеми виховання продовжують передаватися підсвідомо від прийдешніх поколінь до сучасних батьків.

Мама з татом мають право робити зауваження. Але важливо, щоб похвали було більше, ніж критики. Навіть якщо малюк часто помиляється, має погану поведінку чи слабкі здібності у навчанні, варто хвалити його за інші сильні сторони і за будь-які найменші успіхи. На жаль, часто батьки хочуть бачити дитину ідеальною, зробити її кращою версією себе самих і не готові приймати її особливості та недоліки.

Важливо, щоб похвали було більше, ніж критики

Кит 3. Принцип послідовності та непохитного дотримання правил.

Сучасні дослідження показали, що виховання може бути менш або більш суворим. Найголовніше в ньому – наявність незмінних, чітких і зрозумілих правил, яких непохитно та послідовно притримуються батьки. Це важливо тому, що формує у дитини досвід можливості управління власним життям. Коли правила постійно змінюються, то з'являється переконання про незрозумілий, ворожий світ, у якому неможливо досягти бажаного.

Три кити виховання ставлять певні вимоги і до самих батьків:

- уміння приймати і любити себе та інших, не дивлячись на недоліки;

- готовність знаходити і ефективно використовувати усі свої сильні сторони;

- послідовно притримуватись обраної лінії виховання.

Людмила Малиновська, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі