Гриби зміцнюють імунітет і захищають від старіння

А ще вкрай низькокалорійні

Поширений міф, що гриби - це лише клітковина і рослинний білок. Це не так.

Гриби цінні для імунної системи. Особливо - для тих, хто страждає на різні види алергій.

Так, це не добре, коли імунна система реагує на пилок або пилюку. Але це також означає, що з таким же завзяттям імунна система кидатиметься і на різні види пухлин.

Гриби містять унікальні речовини - міконутрієнти, які природнім чином зміцнюють наш імунітет, сприяючи виробленню антитіл.

Проводили цікавий експеримент: дві групи людей харчувалися однаково, але додатково одні ще з'їдали чашку варених шампіньйонів.

Уже через тиждень в них на 50% збільшився рівень імуноглобулінів IgA, а потім тримався ще тиждень.

Гриби мають протизапальні властивості. Особливо вони виражені в лісових

Гриби мають протизапальні властивості. Особливо вони виражені в лісових, але навіть звичайні шампіньйони також їх мають. Тому гриби бажано вживати регулярно, хоча б раз в тиждень.

А ще гриби містять надзвичайно цінну амінокислоту, яка називається ерготіонеїном. Коли ми їмо гриби, ерготіонеїн переноситься спеціальними білками до тих місць в організмі, які найбільше потерпають від оксидантного стресу - кришталика ока, кісткового мозку, захищаючи їх від руйнування.

Вчені навіть вважають ерготіонеїн цитопротектором, тобто речовиною, яка захищає клітини.

Механізм дії ерготіонеїну - захист ДНК мітохондрій - найдрібніших утворень в клітині, які виробляють енергію та вільні радикали і страшенно чутливі до ушкоджень (забруднення, тривалий стрес, інтоксикація і т.д.).

На відміну від всіх антиоксидантів, ерготіонеїн може проникати через мембрану мітохондрій.

Гриби корисні для профілактики атеросклерозу, ожиріння печінки і ожиріння взагалі

А ще гриби корисні для профілактики атеросклерозу, жирового гепатозу (ожиріння печінки) і ожиріння взагалі.

Ерготіонеїн є в різних грибах і що важливо, стійкий до нагрівання, на відміну від іншої токсичної речовини, яка при варінні грибів руйнується - агаритину (а при сушінні - не руйнується, тому попередньо треба сушені гриби замочити та проварити.

Як готувати гриби? Не смажте, лише відваріть.

Можна поєднувати практично з усіма стравами: кашами, овочами, яйцями.

Гриби - це рослинний білок, який краще засвоюється, якщо їх максимально подрібнити - зробити крем-суп або грибний паштет.

А ще гриби вкрай низькокалорійні, але містять клітковину, тому добре насичують і незамінні при схудненні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Микола Несенюк Журналіст
Ольга Решетилова Координаторка Медійної ініціативи за права людини
Любов Морозова Музикознавиця
Петро Кралюк Філософ
Світлана Сіщук Журналіст Української служби "Голосу Америки"
Погода