Гриби зміцнюють імунітет і захищають від старіння

А ще вкрай низькокалорійні

Поширений міф, що гриби - це лише клітковина і рослинний білок. Це не так.

Гриби цінні для імунної системи. Особливо - для тих, хто страждає на різні види алергій.

Так, це не добре, коли імунна система реагує на пилок або пилюку. Але це також означає, що з таким же завзяттям імунна система кидатиметься і на різні види пухлин.

Гриби містять унікальні речовини - міконутрієнти, які природнім чином зміцнюють наш імунітет, сприяючи виробленню антитіл.

Проводили цікавий експеримент: дві групи людей харчувалися однаково, але додатково одні ще з'їдали чашку варених шампіньйонів.

Уже через тиждень в них на 50% збільшився рівень імуноглобулінів IgA, а потім тримався ще тиждень.

Гриби мають протизапальні властивості. Особливо вони виражені в лісових

Гриби мають протизапальні властивості. Особливо вони виражені в лісових, але навіть звичайні шампіньйони також їх мають. Тому гриби бажано вживати регулярно, хоча б раз в тиждень.

А ще гриби містять надзвичайно цінну амінокислоту, яка називається ерготіонеїном. Коли ми їмо гриби, ерготіонеїн переноситься спеціальними білками до тих місць в організмі, які найбільше потерпають від оксидантного стресу - кришталика ока, кісткового мозку, захищаючи їх від руйнування.

Вчені навіть вважають ерготіонеїн цитопротектором, тобто речовиною, яка захищає клітини.

Механізм дії ерготіонеїну - захист ДНК мітохондрій - найдрібніших утворень в клітині, які виробляють енергію та вільні радикали і страшенно чутливі до ушкоджень (забруднення, тривалий стрес, інтоксикація і т.д.).

На відміну від всіх антиоксидантів, ерготіонеїн може проникати через мембрану мітохондрій.

Гриби корисні для профілактики атеросклерозу, ожиріння печінки і ожиріння взагалі

А ще гриби корисні для профілактики атеросклерозу, жирового гепатозу (ожиріння печінки) і ожиріння взагалі.

Ерготіонеїн є в різних грибах і що важливо, стійкий до нагрівання, на відміну від іншої токсичної речовини, яка при варінні грибів руйнується - агаритину (а при сушінні - не руйнується, тому попередньо треба сушені гриби замочити та проварити.

Як готувати гриби? Не смажте, лише відваріть.

Можна поєднувати практично з усіма стравами: кашами, овочами, яйцями.

Гриби - це рослинний білок, який краще засвоюється, якщо їх максимально подрібнити - зробити крем-суп або грибний паштет.

А ще гриби вкрай низькокалорійні, але містять клітковину, тому добре насичують і незамінні при схудненні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Олексій Арестович Військовий експерт
Сергій Сингаївський Письменник, перекладач
Євген Клопотенко Кулінарний експерт
Дмитро Кулеба Дипломат
Погода