Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
21.08.2018

Замість прискорено розслідувати справу - у поліції роздають квартири

Голова Нацполіції Сергій Князєв поїхав у Львів і висловив подяку трьом поліцейським, що затримували двох хлопців, коли ті малювали на стіні надписи "хто замовив Катю Гандзюк"

Це робиться спеціально в такому стилі - швидко, відкрито і наперекір до частини громадськості, яка проти херсонської поліції, Авакова і за активніше розслідування нападу на Гандзюк (31 липня в Херсоні біля під'їзду будинку невідомий чоловік облив активістку та місцеву чиновницю Катерину Гандзюк сірчаною кислотою. - Gazeta.ua).

Князєв поїхав у Львів і висловив подяку трьом поліцейським, що затримували двох хлопців, коли ті малювали на стіні надписи "хто замовив Катю Гандзюк". Тоді оперативники нібито на 4 машинах без символіки поліції, в цивільному, без представлення, затримали їх та побили. Думаючи, що напали якісь ліві бики, Маркіян Вербовий спробував відмахатись ножем і попав у капітана карного розшуку Костомаху, який о четвертій ранку патрулював район. Це версія затриманих і вона, як мінімум, має право на життя. Смутно уявляю, чому б Вербовий "кидався з ножем" на групу оперативників, якби вони дали зрозуміти, що є поліцейськими.

Вночі з машин вибігають мужики в цивільному і кидаються на двох 20-річних хлопаків, викрикуючи "стояти, поліція"

Серйозно, вночі з машин вибігають мужики в цивільному і кидаються на двох 20-річних хлопаків, викрикуючи "стояти, поліція". Дії будь-якої адекватної людини? Залишитись і прояснити ситуацію (трафаретні малюнки - це не кримінал, а адмінка, ст. 152 КУпАП - порушення правил благоустрою), або ж тікати з усіх ніг у найближчий провулок. Але аж ніяк не вимахувати ножем. Тому в твердження про швидку жорстку спробу затримати їх без ідентифікації співробітників поліції досить легко повірити. Суд дає Вербовому 60 діб СІЗО без права на заставу.

А пораненого поліцейського нагородили вогнепальною зброєю та обіцяють житло. Того поліцейського, капітана Володимира Костомаху, щодо поранень якого поліція спочатку не могла визначитись. Чи в "нього ножове поранення грудної клітини", чи "ушкоджена нирка зліва, ушкоджена наскрізь товста кишка і великий крововилив у живіт"?

Це нагородження головою Нацполіції - якась дикість з тієї причини, що ніким поки так і не встановлено, чия версія подій є правдивою.

Навіжений з двома пістолетами стріляє в повітря, потім в охоронця міськради, а потім по-ковбойськи шмаляє у патруль

Нормально, коли копа нагороджують за ліквідацію злочинця. Як це сталось днями в Харкові. Тут кристально зрозуміла ситуація. Навіжений з двома пістолетами стріляє в повітря, потім в охоронця міськради, а потім по-ковбойськи шмаляє у патруль і вбиває поліцейського. Тут швидке нагородження співробітника, що вбив стрілка, ні в кого б не викликала жодних питань. Натомість у ситуації, яка трапилася у Львові, треба детально розбиратись і встановлювати обставини. Бо виглядає так, що, можливо, ці оперативники заробили собі по кримінальній справі, а їм уже роздали стволи, обіцяють квартиру. Хто ж після такого візьме на себе відповідальність за відбиті нирки Вербового? Ніхто, усією структурою будуть впиратись до останнього.

Хто замовив Катю Гандзюк?

З того спротиву, що супроводжує трафаретну кампанію "Хто замовив Катю Гандзюк?" та меседжів, які вона уособлює, зрозуміло - ця хвиля сильно дістала деяких персонажів.

І замість прискорення розслідування, налагодження діалогу з громадянами - у МВС пішли шляхом укріплення корпоративної солідарності співробітників через роздачу квартир, вигороджування Херсонської поліції та повне невизнання своїх помилок по справі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі