Насилля серед молоді стає модним. Чому?

Наступного разу хулігани можуть зупиняти не електричку, а щось важливіше

"Ми з Максом випили "Фанту" і зупинили поїзд". Напівзабутий текст реклами відновився у пам'яті, коли молодики 30 липня спинили міську електричку в Києві. Її розмалювали, а пасажирів закидали камінням.

Торік аналогічне київському "хуліганство" відбулось з електропоїздом "Гребінки-Київ".

Були й інші випадки блокування електричок в Україні. Минулого року люди стали на шляху електропоїзда в Баришівці, що на Київщині. У квітні цьогоріч ситуація повторилась у Скнилові, а у травні – в Пустомитах Львівської області. Різниця лише в тому, що тут люди це робили з конкретною метою – виступали проти зменшення кількості вагонів в електропоїздах, бо пасажири і так не вміщалися.

Проте в основі усіх випадків лежить відчуття безкарності помножене на популяризацію агресії як методу діяльності. Коли в країні насилля призводить до перемог, а ті хто його застосовують – перебувають на волі, зрозуміло, що ніхто не припинить його використовувати.

Коли в країні насилля призводить до перемог, а ті хто його застосовують – на волі, зрозуміло, ніхто не припинить його використовувати

Плюс – поляризація суспільства. Якщо ти не з нами – то відразу "агент Кремля" чи порохобот. У кожного своє бачення справедливості, правоти. І завтра ті, щодо кого застосовували насилля, будуть застосовувати його у відповідь. Фактично, молодь готова до агресивного захисту своїх прав, головне – переконати, хто ворог.

Випадки з молодиками, які зупиняли й розмальовували електрички дуже схожі між собою. І якщо на перший погляд здається, що ніякої мети, крім нанесення збитків вони не переслідували, це не так. Є кілька варіантів:

а) вишкіл радикальних груп. Зупинити потяг – може бути і перевіркою спроможності (не кожен здатний на таке) і певною ініціацією (етап посвячення в члени групи, адже спільне застосування насилля її об'єднує);

Зупинити потяг – може бути і перевіркою спроможності і певною ініціацією

б) наслідування. Це характерна модель поведінки для молоді та дітей. Мода може бути на будь-що – від телефонів до суїцидів та застосування насилля. Хтось просто захотів перевершити попередній напад;

в) перевірка здатності до мобілізації. Не виключно, що в реальному житті ті, хто напав на поїзд, не знайомі, а ними відповідно керує модератор через закритий паблік. І це він перевіряє членів групи на предмет їхньої практичної здатності до таких дій. За таких обставин це може бути і "рука Москви", і рука радикальних ультрапатріотів.

Власне, інцидент може поєднувати усі ці варіанти. І не виключено, що наступного разу, коли хулігани прибухнуть з Максом "Фанти", уже зупинятимуть щось важливіше, ніж електричку.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі