Подумайте тричі – перш ніж купити нежирні молочні продукти
Як вони шкодять здоров'ю
Ми вже мільйон разів чули, що нежирні молочні продукти - нездорово. Але інколи, так хочеться схуднути.
От зупиняєшся перед "молочною" полицею. Думаєш: "Все, від сьогодні візьмусь за себе різко і жорстко - ніякого цукру, жиру і булочок". І кладеш у кошик "нежирний" кисломолочний сир, 10% сметану, 0% кефір і 67% масло.
Не робіть так.
Бо присутність молочного жиру дає наступні бонуси:
- забезпечує відчуття ситості. Вживаючи знежирені продукти ми легко переїдаємо, бо відчуття ситості ніяк не настає;
Вживаючи знежирені продукти ми легко переїдаємо, бо відчуття ситості ніяк не настає
- з молочним жиром ми отримуємо вітаміни А, Д, Е, каротиноїди, вони жиророзчинні. В присутності вітаміну Д краще засвоюються кальцій та магній;
- відсутність жиру в кисломолочних продуктах компенсується вуглеводами, для покращення смаку. А вуглеводи стимулюють виділення гормону інсуліну підшлунковою залозою та пригнічують процес окислення ("спалювання") жиру, тобто схуднути на знежирених стає важче;
- знежирені, як і дуже жирні, погіршують засвоєння кальцію;
- молочний жир корисний для мозку та кишечної мікробіоти. Тому ви для себе робіть свій вибір, а от діткам і підліткам ні в якому разі не давайте знежирені.
До речі, про мозок та молочний жир.
В 2017 році журнал "Neurology" опублікував дані про те, що у тих, хто споживає виключно знежирені молочні продукти, вищий ризик розвитку хвороби Паркінсона. А от ягоди зменшують ризик її розвитку. Тому, якщо їсте кисломолочні (навіть нормальної жирності), завжди додайте жменю ягід - користі буде ще більше.