Сексуальне виховання: у якому віці говорити з дітьми про насильство

Прості рекомендації, які допоможуть вам уникнути помилки

Ми навчаємо дітей не торкатися до гарячого до того, як вони зрозуміють це на власному досвіді. Ми обов'язково розповідаємо, як правильно переходити дорогу до того, як трапиться біда. Тільки у питаннях безпеки тіла і сексуальності починаємо щось робити, коли вже сталася неприємність.

Ці прості рекомендації допоможуть вам уникнути помилки.

2-3 роки: починаємо вивчати правила з брошури трусиків або нижньої білизни. Пояснюємо про інтимні частини тіла, до яких ніхто не має права торкатися: "Мама завжди запитує дозвіл, перш, ніж подивитися статеві органи, а лікар може проводити огляд лише в присутності батьків!". Обговорюємо безпечні і небезпечні дотики, хороші і погані секрети.

Поясніть дитині про інтимні частини тіла, до яких ніхто не має права торкатися

3-4 роки: під час навчання дітей правилам інтимної гігієни важливо повідомити їм коректні назви чоловічих і жіночих геніталій - "пеніс" і "вульва". Навіть якщо вам ніяково використовувати ці слова в повсякденній мові, дитина повинна їх знати. По-перше, це дає можливість повідомити, що відбувається щось недобре (порівняйте фрази "Ми гралися з його перчиком" і "Ми гралися з його пенісом"). По-друге, ви демонструєте, що тема для вас не заборонена. Тому дочка або син можуть говорити з вами на цю тему. Не має значення - чи то щось болить у паху, чи відбуваються сексуальні домагання.

3-5 років: деяким дітям незручно говорити "ні" - особливо старшим приятелям або дорослим. Навчіть їх, як коректно і комфортно вийти з неприємної ситуації: можна сказати "Я хочу в туалет". І, вийшовши з кімнати, тут же попросити допомоги у батьків або іншого дорослого.

Жертвами ексгібіціоністів найчастіше стають дівчатка у віці до 12 років

6-7 років: коли дитина йде в перший клас, є велика ймовірність зіткнутися з ексгібіціоністами (чоловіками, які демонструють свої статеві органи). Краще заздалегідь повідомити дітям, що таке явище буває і як діяти в таких випадках. Нагадаю, що ексгібіціоніст намагається домогтися від нас яскравої реакції - переляку, збентеження, цікавості. Поясніть дітям, що потрібно якомога швидше віддалитися у велелюдне місце і по можливості зробити вигляд, що нічого не помітили (ігнорувати). Якщо чоловік наближається або намагається заговорити - бігти з криками "Пожежа!" в сторону інших людей. Молодшим школярам краще ходити удвох-утрьох. Добре, якщо серед них будуть різностатеві діти. До речі, жертвами ексгібіціоністів найчастіше стають дівчатка у віці до 12 років.

7-9 років: якщо дитина починає самостійно їздити у міському транспорті, варто поговорити про фроттеристів - чоловіків, які відчувають задоволення, коли труться геніталіями об різні частини тіла інших людей. Важливо зробити акцент на тому, що ніхто не має права порушувати наші кордони і використовувати наше тіло заради свого задоволення. Що робити, якщо дитина зіткнулася з такою ситуацією? Спробувати відсунутися від цієї людини на максимальну відстань. Можна вийти на зупинці і почекати наступний транспорт. Можна різко обернутися і голосно сказати: "Припиніть об мене тертися!" (часто інші пасажири заступаються за дітей) або "Пасажири, будьте обережні: тут кишеньковий злодій! Він тільки що намагався засунути руку мені в кишеню!".

У віці 9-11 років з дітьми можна говорити про зґвалтування

9-11 років: у цьому віці з дітьми можна говорити про зґвалтування. Поясніть, що таке "згода" і хороші стосунки. Чому "ні" означає "ні". З чим пов'язано, що в суспільстві прийнято звинувачувати жертву і чому це неправильно. Яка поведінка не припустима на першому побаченні, а яка - і на 10-му році спільного життя. Що таке маніпуляція і дискримінація. Розкажіть, що люди здатні контролювати свою сексуальну поведінку і тому абсолютно нормально не мати сексу до певного віку і навіть у дорослому житті.

І ще одне важливе правило (як для дітей, так і для дорослих): краще виглядати смішно, але бути живим і здоровим, ніж навпаки. І якщо у вас з'явилася думка: "А чи не здається мені, що він пристає? Може, я вигадую, а він хороша людина?". Ні, не здається. Ні, не хороша. Будь-які наші відчуття небезпеки абсолютно об'єктивні. Ми маємо право захищати себе. І добре навчити цьому наших дітей.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі