Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
23.07.2018
1

Чи варто давати Усику звання Героя України?

Система державних нагород застаріла

Володимир Гройсман уже сприймається не як прем'єр, а як рандомний генератор заяв, що гарантовано мають подобатись "простим людям". Ніби внутрішня гонка з Тимошенко: я пробачу всі борги за комуналку! А я забороню нараховувати на державних підприємствах премії! А я милій Україні дам мир! А я запропоную президенту дати Олександру Усику Героя України! Біль, але ж місцями спрацьовує.

Суть в тому, що пхати кожному боксеру, співаку чи актору зірку Героя - морально застаріла й архаїчна практика. До речі, в серйозних питаннях не слід орієнтуватись на цю публіку. Особливо зав'язаних на сферу розваг. А ми постійно робимо цю помилку. Часто це успішні в своїй сфери чудові люди, але дико тупі чи непоінформовані в решті сфер і проблем, важливих для суспільства. Завжди можна накидати десяток винятків, але в цілому тенденція саме така. Тому давати Героя людині, яка ніяк не може визначатись зі своєю позицією, розривається між патріотизмом і православним панславізмом/ідеєю "братских народов" - тупо й недалекоглядно.

Пхати кожному боксеру, співаку чи актору зірку Героя - морально застаріла й архаїчна практика

Якщо вже прем'єр так хоче щось запропонувати президенту Порошенку - міг би згадати про комплексну реформу системи державних нагород. А не залишати цей старий хаос напередодні двох виборчих кампаній з неясними перспективами.

Можна ще б підкинути ідею переглянути список із 440 осіб, які отримали Героя за останні 10 років. Ухвалити відповідні поправки до закону "Про державні нагороди" для ревізії списку. Бо свого часу Янукович нівелював статус нагороди, роздавши Зірки своїм нардепам і партнерам по бізнесу (за "диктаторські закони" голосували 9 "Героїв", кілька лишились у Криму й взяли російське громадянство). Але щось таких пропозицій не чути.

А якщо хтось таки хоче уславити московську перемогу Усика - просто гляньте список нагороджених званням Героя України за 2014-2018 роки. Там хлопці з максимально зрозумілими установками й реальними заслугами.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі