Сергій Згурець
Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express
03.07.2018

Війна в морі: чи зможе український флот дати відсіч Росії

Російські десантні катери можна знищувати з суходолу

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко анонсував, що невдовзі флот ВМС отримає два десантно-штурмові катери типу "Кентавр".

Оскільки будівництво кораблів більшого класу на кшталт ракетного катера "Лань" чи корвета реалізується занадто повільно, то зараз будують ці малі броньовані артилерійські катери типу "Гюрза" і десантно-штурмові типу "Кентавр". Їхні можливості характеризує спроможність виконувати бойові дії в умовах, коли коливання води не перевищує 3 бали, і поблизу узбережжя, де можна контролювати ділянки акваторії, яка знаходиться недалеко від суходолу, розповів "Апострофу" Сергій Згурець

Звісно, поповнення Військово-морських сил такими катерами слід вітати. Але ми розуміємо, що потенціал флоту треба посилювати іншими заходами, скерованими проти реальних загроз, що пов'язані з потужнішими кораблями, які має на оснащенні Російська Федерація. Попри особливу увагу командування ВМС до цих малих броньованих катерів, треба робити ставку на посилення ракетного компоненту оснащення Військово-морських сил. Інтегральне поєднання цих зусиль справді може створити умови, коли ми зможемо протистояти військовому потенціалу Росії. Але, при всій важливості цих маленьких кроків з катерами, я б не переоцінював їхнє військове значення в акваторіях Чорного і Азовського морів.

Треба робити ставку на посилення ракетного компоненту оснащення Військово-морських сил

Російські десантні катери можна знищувати з суходолу, тому стратегія захисту може будуватися і без використання малих броньованих ракетних катерів. А катери типу "Кентавр" воювати з десантними й іншими кораблями ворога не будуть. Їхнє призначення полягає в забезпеченні рейдових дій недалеко від суходолу, висадці десантної чи іншої групи.

Будь-яка концепція флоту має бути спрямована на протистояння конкретним загрозам. Якщо ми визнаємо, що насправді катери типу "Гюрза" не мають достатньої швидкості і противник може легко їх знищити, то скільки б ми катерів на побудували, їх нетривалий бойовий цикл фактично нівелює концепцію "москітного флоту". В моєму розумінні, такий флот — це кораблі, які мають маленькі габарити, швидкість, що не дозволяє противнику їх знищити, і ракетне озброєння, яким можна вразити кораблі з набагато більшими вогневою потужністю і водотоннажністю. Це можливо, якщо наші ракетні катери будуть оснащені ракетним озброєнням, яке спроможне топити бойові кораблі РФ.

Катери типу "Кентавр" воювати з десантними й іншими кораблями ворога не будуть

Зараз наші катери оснащені лише гранатометами і гарматами з низькою влучністю. Говорити про бойовий потенціал цих кораблів як основу "москітного флоту" - суттєве перебільшення. У цих умовах концепція побудови флоту має включати, насамперед, асиметричні заходи з використання ракетного керованого озброєння, яке можна розмістити в форматі мобільних берегових ракетних комплексів. Також оснащення ракетним озброєнням авіаційних носіїв типу винищувачів Су-27 і перспективних ракетних катерів типу "Лань", на які можна встановлювати протикорабельні ракети типу "Нептун".

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі