Не бійтеся овочевих нітратів

Нітратофобія сидить у наших головах

Ідея молодості рулить світом. Вживання продуктів на зразок броколі та чіа входить у звичку, як чищення зубів, про чарівних бактерій-друзів знають навіть діти, а традиція класти цукор у чай сприймається, мов глибоко запущена наркоманія.

Але є ще одна тема, яка не зачепила прогресивні уми адептів здорового способу життя. Це нітрати.

Про нітрати відомо, що вони дуже погані, від них алергії та навіть рак. Щороку журналісти з операторами ходять з нітратомірами по базарах, протикаючи нещасні ранні огірки, а у весняних ЗМІ традиційно дають поради "як позбутися нітратів".

– Їжте весняні овочі! – закликають прогресивні лікарі.

– А як же нітрати? – запитують перелякані громадяни.

Нітратофобія сидить у наших головах, як страх перед яйцями, бо там нібито є шкідливий холестерин

Нітратофобія сидить у наших головах, як страх перед яйцями, бо там нібито є шкідливий холестерин. "Все є отрута і все є ліки, і лише доза робить отруту ліками, а ліки отрутою", – писав древній лікар Парацельс.

Про корисні властивості овочевих нітратів, зокрема, оксиду азоту, заговорили у кінці минулого століття. У 1992 році журнал Science назвав його молекулою року, а 1998-го Нобелівська премія з фізіології та медицини була присуджена за його відкриття.

Оксид азоту (NO) розширює судини та регулює їхній тонус, зменшує ризик утворення тромбів, покращує передачу сигналів між нервовими клітинами. Окис азоту не обійшов навіть інтимне життя, адже він необхідний для ерекції.

Оксид азоту розширює судини та регулює їхній тонус, зменшує ризик утворення тромбів, покращує передачу сигналів між нервовими клітинами

Гіпертонія, ішемія міокарда, тромбози, рак виникають внаслідок порушення фізіологічних процесів, які регулюють окис азоту.

В останні роки лавиноподібно наростає потік інформації про вплив окису азоту на функціонування генома.

Процес отримання та ефективної дії оксиду азоту в організмі відбувається за допомогою бактерій, які живуть в ротовій порожнині.

Коли ми жуємо овочі, які містять харчовий нітрат, бактерії з красивою назвою Вейлонели перетворюють його на нітрит, який разом з їжею потрапляє у шлунок і вже там, а також у судинах та в інших тканинах (серці) перетворюється на оксид азоту, необхідний для всіх метаболічних процесів.

Якщо користуватися ополіскувачами для рота, які вбивають всі можливі бактерії, то є ризик залишитися без NO із дієтичних нітратів і автоматично потрапити в групу ризику отримати інсульт або інфаркт.

Дієтичні нітрати збільшують здатність мітохондрій виробляти енергію

Дієтичні нітрати збільшують здатність мітохондрій (так званих енергетичних станцій клітин) виробляти енергію.

Але отримати корисну дію оксиду азоту можуть лише ті люди, в яких нормальна кислотність шлункового соку.

Ті, в кого вона понижена, а до них належать також і діти до 2-х років, одержують замість оксиду азоту нітрозаміни, які мають дуже негативний вплив на слизову шлунка.

Багатим джерелом харчових нітратів є буряк. Окрім азоту, буряк містить бетаїн, який зберігає молодість клітинних мембран, зокрема, печінки, не даючи змоги накопичуватися жиру в її клітинах (профілактика жирового гепатозу).

Багатим джерелом харчових нітратів є буряк

Бетаїн запобігає утворенню грізного гомоцистеїну – амінокислоти, присутність якої в крові є сигналом наближення інфаркту міокарда. Гомоцистеїн ушкоджує внутрішні стінки судин, внаслідок чого утворюються тромби та атеросклеротичні бляшки.

Підвищення рівня гомоцистеїну збільшує ризик ураження судин на 80% у жінок та на 60% у чоловіків. У тих, у кого високий рівень гомоцистеїну зростає ризик хвороби Альцгеймера та старечого слабоумства. А при високому тиску крові – і діабетичних уражень нирок та сітківки.

Буряковий квас є не лише джерелом харчового азоту та бетаїну, він оздоровлює мікробіоту кишечника, зберігаючи її різноманітність.

Буряковий квас є не лише джерелом харчового азоту та бетаїну, він оздоровлює мікробіоту кишечника, зберігаючи її різноманітність

Чим різноманітніша наша мікрофлора, тим більше захищений організм від запальних процесів, менший ризик раку та прискореного старіння.

Моя бабуся пережила голод, дві війни, бомбардування Києва і багато інших лих та незгод. Але все своє життя вона завжди, тобто майже щодня пила один напій – буряковий квас.

Рецепт дуже простий: помити та нарізати буряк, до половини наповнити банку і залити все це прохолодною кип'яченою водою. Потім накрити банку і поставити в темне місце. Через 3-4 дні напій починає бродити. Значить – можна пити.

Дожила баба Катя до 94-річного віку.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Наталія Лелюх Лікар акушер-гінеколог
Остап Яриш Журналіст української служби "Голосу Америки"
Наталя Д'ячкова Директор юридичної компанії "Скарга"
Олександр Лієв Голова Асоціації індустрії гостинності України
Погода