Чи потрібен диплом українського вузу?

ЗНО потрібно кардинально переосмислити і переробити

Чи потрібен диплом українського вузу? Чи варто заради нього так старатися і мучити себе на іспитах, витрачати гроші і нерви, а в результаті - що?

Звичайно, диплом важливий з багатьох міркувань. І для самооцінки, і для нових знань, і для нових знайомств, і для кар'єри, коли відсутність диплому може їй завадити.

Але тут дійсно, виникає розрив шаблонів.

Навіть самі діти, які старанно вчаться в школі, виконують всі завдання, останні 2-3 роки готуються до ЗНО, здають його, важко долаючи конкуренцію, вступають в рейтингові вузи, щоб в них здобути освіту дуже низької якості. Такі у нас вузи.

Діти вступають в рейтингові вузи, щоб в них здобути освіту дуже низької якості

Через це їх нікуди не беруть на роботу, і вони практично нічого не знають, не вміють, не можуть і навіть не сильно хочуть.

Таким чином, ЗНО реально виконує лише свою важливу функцію рівного доступу до освіти малозабезпечених і сільських дітей, і протидіє в якійсь мірі, обридлій всім корупції. Але знань ЗНО не дає. Історію про гімалайського ведмедя вже всі знають.

Так, у всьому світі випускне тестування існує. Але воно там розумне, з нормальними завданнями і з адекватним оцінюванням. А у нас якось це не дуже виходить.

У всьому світі випускне тестування існує. Але воно там розумне, з нормальними завданнями і з адекватним оцінюванням

Тому школярі їдуть вчитися на Захід, з багатьох причин: там вчать краще, життя цікавіше і перспектив більше. Однак 90% дітей все одно залишаються в Україні і їм жити, і вчитися тут.

Питають, а чи потрібен цей диплом? Тим більше, що навіть така знаменита компанія як Ernst&Young оголосила, що готова приймати на роботу і без диплома, була б людина кмітлива, розумна, чесна, цілеспрямована, зі знанням мови і т.д. А бухгалтерського ремеслу вони його і так швидко навчать самі.

Так, звичайно, деякі великі люди обійшлися без дипломів, але це швидше виняток, ніж правило.

Я рекомендую молоді робити відразу три речі: вступати в наш вуз, паралельно навчатися в західному вузі онлайн і паралельно ще й працювати. Це не так важко, але зате через 5 років отримуєш блискучі перспективи. Або хоча б будь-які два пункти з цього плану.

Рекомендую молоді робити відразу три речі: вступати в наш вуз, паралельно навчатися в західному вузі онлайн і паралельно ще й працювати

А ЗНО, якщо і потрібно, то воно повинно бути кардинально переосмислено і перероблено. По всій своїй внутрішній суті та змістом. При цьому, в 9-11 класах треба не репетиторів наймати для натаскування на ці прілі ЗНО-тести, а приділяти цей плідний і важливий час на те, щоб вивчати все найпередовіше і нововіше в світі.

Адже в світі вже щосили рулять доповнена реальність, віртуальний світ, сингулярність, нова енергія, інтернет, глобальна економіка, переробка інформації, безумовний основний дохід, комп'ютерні технології, стартапи, і т.д. Ось чому треба приділяти увагу в старших класах.

І може, навіть саме під ці знання і розробляти тести ЗНО. Або хоча б 50 на 50. Половина - під старі знання, половина - під нові.

Тоді це була б зовсім інша справа, інші знання, інша мотивація вчитися і зовсім інший результат.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі