Ринок землі. Українці втратять останнє

Мораторій на продаж майбутнього

Прочитав пост, шановного мною, політтехнолога Олега Медвєдєва про мораторій на продаж землі. Там він порівнює мораторій із забороною продавати власну квартиру і наголошує, що іноземці і багатії не поспішають скуповувати наші квартири. Тому, власне, нам боятися цього у випадку продажу землі не треба.

Так от. Квартира, на відміну від землі, не є засобом виробництва і, тим більше, джерелом додаткової вартості. Скоріше вона проходить по статті реманенту, або, в кращому разі, складу продукції, утримання якого потребує витрат і капіталовкладень.

А тепер - вишенька на тортик. Якщо квартира переходить в розряд таких засобів виробництва і стає джерелом отримання прибутку, то тут - якраз і скуповується іноземцями та багатіями.

Якщо квартири стають джерелом отримання прибутку, то скуповуються іноземцями і багатіями

Яскравий приклад - Умань і Львів. В Умані вже цілі квартали поміняли своїх власників на іноземців. А у Львові знаю штук з двадцять квартир в центрі, власником яких є іноземець, який має прибуток із готельного бізнесу. А колишній власник квартири, працює у ній, в якості портьє і страшенно шкодує, що колись продав її за копійки від бідності. Отака аналогія.

А стосовно землі, то я був свідком кількох рейдерських захоплень фермерських господарств. І це при наявності всіх необхідних документів у фермерів. Тож, якщо навіть на досить заможних і захищених правом і значною силою, фермерів просто нападають і захисту вони не мають, то простих селян і бабусь просто зметуть. Бо одна справа захопити державну, загальнонародну власність, яку можна через суд повернути. А інша справа - захопити власність баби Марусі, просто давши їй по голові, або за допомогою праски, змусивши підписати продаж її клаптика.

Одна справа захопити державну, загальнонародну власність, яку можна через суд повернути. А інша справа - захопити власність баби Марусі

Пам'ятаєте ваучери, які мали гарантувати вам частину вашої власності у державі? Багато ви отримали від продажу їх? Зате вони сконцентрувалися в руках олігархів, які і захопили ту власність, заводи і пароходи. І це все під таку ж шарманку про ваше законне право на ту власність. У кого з вас були гроші, щоб купити обленерго, чи кондитерську фабричку?

Земля - останнє, що лишилося ще не дограбованим і не вкраденим в українців. А самі українці доведені до такого стану, що тікають в Польщу чи Словаччину, бо не мають змоги тут заробити. Це є складовою частиною демпінгу ціни на землю. От і думайте кому це вигідно.

Земля - останнє, що лишилося ще не дограбованим і не вкраденим в українців

Вас манять обіцянками про отримання грошей за ваш клаптик землі, а по факту вийде, що ви втратите останнє. Як ваучер на приватизацію. Задурно. І будете пхатися в Польщу без варіантів і без майбутнього.

Оригінал на Site.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі