Оксана Щур
Кураторка літературної лабораторії "Мистецького Арсеналу"
11.05.2018

Кава від робота і ще 4 особливості VIII "Книжкового Арсеналу"

Чого чекати від цьогорічного фестивалю

Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" щороку впроваджує нові ідеї, трансформується і вдосконалюється. Стає платформою для спільних інноваційних проектів. 2018 рік не став винятком. Ось 5 особливостей VIII "Книжкового Арсеналу".

Змістова. Фокус-тема цьогорічного фестивалю – "Проект майбутнього". Літературознавиця Віра Балдинюк сформувала дискусійну платформу. Там говоритимуть про майбутнє нашого світу. Як експерти бачать перспективи розвитку найновіших технологій. Йдеться про ракети та машину часу, про суперпротези для людського тіла й вічне життя. Обговорюватимуть, перед якими викликами постає ліберальна демократія і у чому полягає роль публічних інтелектуалів у час терактів, криз та інформаційних війн.

Фокус-тема цьогорічного фестивалю – "Проект майбутнього"

У дискусії "Демократія перед викликами майбутнього" візьмуть участь політик Дмитро Шимків, дипломат Данило Лубківський та польська дослідниця в галузі українознавства Оля Гнатюк, а також британський політолог Ендрю Вілсон.

В останній день відбудеться окрема розмова – "Ретрофутуризм: проекти майбутнього в літературі"– про те, як митці бачили майбутнє сто років тому. Участь у ній візьмуть літературознавиця Ярина Цимбал, літературний критик Ростислав Семків, письменник-фантаст Михайло Назаренко.

Структурна. Дитячу зону розташували у правому крилі будівлі Мистецького Арсеналу. Завдяки цьому створили окремий дитячий простір, де буде вдосталь місця для подій та розваг. Діятимуть дві спеціальні сцени дитячої програми. Цього року дитячі видавництва розміщено саме тут. А "доросла" література представлена там, де й раніше: у лівому крилі першого поверху.

Створили окремий дитячий простір, де буде вдосталь місця для подій та розваг

Освітня. Професійна платформа для видавців матиме назву "Бронь на майбутнє". Гра слів у назві програми резонує з футуристичною темою цьогорічного "Книжкового Арсеналу". Окреслить глобальні та локальні тренди, інновації та прогнози. Відповість на питання: як трансформуються читацькі звички та очікування, як сьогодні видавці в різних країнах "бронюють" місце для свого бізнесу в майбутньому, на що розраховують і як адаптуються.

Технологічна. Тему майбутнього продовжать проекти, які стосуються нових технологій. У фестивальному "кафе майбутнього" каву готуватиме робот. А уявити простори майбутнього допоможе, голландський Out of Sight, що поєднує мистецтво оповіді, ілюстрації та віртуальної реальності. Глядача перенесуть у світ 9-річної дівчинки та її батька, у родині яких померла друга дівчинка – відповідно, сестра і донька. Він зможе зануритися у світ переживань цих персонажів і почергово переноситися з однієї свідомості в іншу.

У фестивальному "кафе майбутнього" каву готуватиме робот

Серед спеціальних проектів фестивалю – німецький "Перевтілення" Франца Кафки, а також екскурсія віртуальним приміщенням модернізованої київської бібліотеки імені Миколи Костомарова за допомогою VR-окулярів.

Медійна. Під час фестивалю на другому поверсі Мистецького Арсеналу працюватиме виїзна студія, з якої у режимі прямого ефіру вестиме трансляції "Українське радіо". Це не лише можливість швидшої реакції на події з боку засобів масової інформації, а й нагода для слухачів поставити запитання у прямому ефірі відомим письменникам. Відвідувачі фестивалю на власні очі побачать роботу медійників. У такий спосіб оновлене "Суспільне мовлення" буквально наблизиться до своєї аудиторії.

Оксана Щур, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі