Чи варто нам відмовлятися від 9 травня?

День перемоги пройшов декілька ідеологічних редакцій

Протягом перших двох років після війни було два Дні перемоги - 9 травня – перемога у Великій вітчизняній війні та 2 вересня – день капітуляції Японії. Ці заходи потім скасували і не відзначали до 1965 року. Були певні побоювання Сталіна. Він не хотів, щоб фронтовики збиралися і згадували свої бойові навички. Головним державним святом лишалась Жовтнева революція.

Сталін не хотів, щоб фронтовики збиралися і згадували свої бойові навички

Ідеологи Брежнєва, чи може він сам, вирішили зробити ставку на перемогу - як основний внесок Радянського союзу в післявоєнний світопорядок. Це виключна роль у перемозі над "фашизмом", як тоді називали "нацизм". За радянської влади не хотіли казати "нацизм". Бо йшла б мова про "націонал-соціалізм", а у нас теж соціалізм. То від гріха подалі взяли термін "фашизм". Хоч він і не дуже відноситься до Німеччини, а більше до Італії.

Після 1965 року, 9 травня і паради стали хронічним ритуалом. Нового розголосу вони набули в путінській Росії. Десь у 2005 році була повторена теза про те, що велика перемога над усім поганим була виборена Росією. Відомими є фрази Путіна про те, що "ми б впорались без України та інших союзних республік".

Після 1965 року, 9 травня і паради стали хронічним ритуалом. Нового розголосу вони набули в путінській Росії

Цей день став вагомим елементом сучасної російської імперської ідеології з появою у 2008 році георгіївських стрічок. Вони перетворилися на один із символів "русского мира" на планеті. Так, 9 травня пройшло декілька ідеологічних редакцій і зараз найбільш потужно воно розкручується Росією.

В Україні багато говорилося, якщо росіяни піднімають це настільки високо, то може нам узагалі від 9 травня відмовитись. Але потрібно врахувати перехідний період в українському суспільстві. Безпосереднім учасникам конфлікту, на відміну від фальшивих ветеранів зараз має бути щонайменше 92 роки. Таких людей одиниці. Це свято наших дідів і прадідів, для яких це вагома частина біографії.

Потрібно переходити на європейський формат вшанування і примирення. 9 травня не повинно бути елементом радянської ностальгії та російської ідеологічної експансії. Тому через певний час все ж варто змінити дату. Можливо, коли справжніх свідків тих подій вже не буде і головним стане наше теперішнє.

9 травня не повинно бути елементом радянської ностальгії та російської ідеологічної експансії. Тому через певний час все ж варто змінити дату

Повністю відмовлятися від перемоги над нацизмом не варто. Гітлер був найбільшим злом ХХ століття і внесок українців у перемогу над ним величезний. Втілювався представниками нашого народу в багатьох військових формуваннях. Це не лише Червона армія, а американська, канадська, польська. УПА воювала проти нацизму. Західні українці, які служили в польській армії вступили у Другу світову 1 вересня 1939 року. Це наша перемога, але треба її тлумачити не як перемогу сталінського режиму, а як перемогу людей.

Досвід України часів Другої світової війни не схожий на досвід інших країн. У нас не було своєї держави, тож тлумачення проблеми колабораціонізму має для нас багато напівтонів. Українці не могли обирати між тоталітарним Сталіним і демократичним Заходом. Ми обирали між тоталітарними Гітлером та Сталіним. Це породило феномен дивізії СС "Галичина".

Українці не могли обирати між тоталітарним Сталіним і демократичним Заходом. Ми обирали між тоталітарними Гітлером та Сталіним

Якісь форми відзначення мають лишатися, але треба змінити контекст від ностальгії за СРСР на перемогу українців. Це повинні розуміти і ми, і наші діти. Потрібно популяризувати правду про Другу світову війну через медіа, проводити тренінги й роз'яснення. Люди повинні знати, що прибираючи радянську символіку ми не будемо зривати з людей бойові ордена.

Кирило Галушко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі