Зеленський-президент – придуманий образ. Це як мишеня з "Тому і Джеррі"

"Вишенька на торті" в останній соціології – Анатолій Гриценко

Серед громадсько-політичних діячів найкраще ставлення українців мають шоу-мен Володимир Зеленський та музикант Святослав Вакарчук. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології. Третє місце у рейтингу займає колишній міністр оборони Анатолій Гриценко. Четверте і п'яте — екс-прем'єр Юлія Тимошенко і президент Петро Порошенко.

Зеленський і Вакарчук - зовсім різні.

Вакарчук — швидше інтелектуал, відійшов від образу співака. Все-таки Йель і Стенфорд дали свої плюси. Коло спілкування і амбіції. Вакарчук кілька років готувався до політики.

Зеленський — комік. Тут чисто міфічна історія, коли рейтинг перетікає з телешоу. Якщо заміряти рейтинг Кевіна Спейсі, то він на виборах буде приблизно такий самий, як у лідера "95 кварталу". Той теж грав роль президента у телесеріалі. Давайте підемо далі і заміряємо рейтинг мишеняти з мультику "Том і Джеррі". Це теж позитивний персонаж, який правильний, бореться проти "корупції" кота, він завжди у телевізорі. Але це придуманий образ. Так само придуманий і кандидат-Зеленський. Смішно, коли комік балотується і перемагає. Але коли починає робити медичну чи пенсійну реформу — тоді вже стає не смішно.

Смішно, коли комік балотується і перемагає. Але коли починає робити медичну чи пенсійну реформу — тоді вже стає не смішно

Якраз таки "вишенька на торті" в цій соціології Гриценко. При тому, що він — партія однієї людини, яка імітує велику. Ми ж нічого не чули про його команду. Але якщо другий тур виглядатиме: Гриценко проти Вакарчука чи Зеленського, виграє перший. Бо має досвід управління, політики. Також він перемагає Юлю і Петра.

Ріст рейтингу не воюючого генерала можна пояснити перетоком прихильників від Порошенка і Садового. Особливо, після сміттєвого скандалу. У екс-міністра оборони і мера Львова однакова електоральна ніша — середній клас, люди з вищою освітою.

Є ризик на майбутнє. Гриценко не представлений у парламенті. Якщо Верховна Рада розуміє, що він перемагає, чи не спрацює рефлекс і депутати не зроблять йому парламентську республіку? Такий собі прощальний акорд. Мовляв, ти не наш, не з нами - на тобі, отримуй половину повноважень.

Якщо Верховна Рада розуміє, що Гриценко перемагає, чи не спрацює рефлекс і депутати не зроблять йому парламентську республіку?

Тимошенко і Порошенко мають кілька секретів у рукавах, які дозволять мобілізувати електорат. Для президента це, зокрема, церква, адмінресурс. Плюс — будуть бутафорні рішення. Типу завершена справа над Януковичем, дозволять "євробляхи", полетить ірландський лоукост. Але за півроку до виборів народ скаже: не віримо, нами маніпулюють і грають. І такі рішення не оцінять.

Порошенко буде об'єднуватися з іншими політиками, поглинати їх. Таким чином відтягуючи їхні голоси. В ідеалі це буде оновлена форма Канівської четвірки (політична коаліція чотирьох опозиційних до Леоніда Кучми кандидатів на виборах президента 1999 року. - Gazeta.ua). Тільки більш гібридна і модифікована.

Порошенко буде об'єднуватися з іншими політиками, поглинати їх.

Соціологія може змінитися, коли додадуться 1-2 мільйони людей з тимчасово окупованого Донбасу. Плюс мільйон — це 5%. Зараз Путін заміряє, як ці території можуть вплинути на вибори президента України. Якщо вийде, що проросійський кандидат, який Путіну найбільш вигідний, виграє на виборах за рахунок повернення Донбасу, Путін звідти забереться. Такий сценарій не треба виключати.

Микола Давидюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі