Денис Монастирський
Експерт програми реформування правоохоронної та судової систем UIF
07.05.2018
1

Лусваргі потрапив у шпарину під назвою "хаос в правовій системі"

Живемо у час правової невизначеності

Соціальні очікування мають вкладатися в правові норми, і навпаки. У нашій, дещо викривленій реальності, цей ланцюг розірвано.

Виявляється, людина, яку звинувачують в особливо тяжкому злочині, може вийти з-під варти на правових засадах. Із точки зору соціальних очікувань - це грубе порушення всіх принципів, бо є висока небезпека для суспільства.

Рафаель Лусваргі, що воював на боці бойовиків "ДНР" та "ЛНР", потрапив у шпарину під назвою "хаос в правовій системі". Судді відчувають шалений вплив додаткових зобов'язань, суди перевантажені та мають дефіцит кадрів. Крім того, зіграла роль сама норма із захисту прав людини. Якщо раніше позбавлення волі на час слідства застосовували приблизно у половині випадків, то зараз лише у 5-10 відсотках.

Рафаель Лусваргі, що воював на боці бойовиків "ДНР" та "ЛНР", потрапив у шпарину під назвою "хаос в правовій системі"

У наш час правової невизначеності й надалі будуть траплятися випадки, які можуть бути підставою для гострої реакції з боку громадськості - аж до самосуду. Особливо такі моменти будуть підігріватися з наближенням президентських виборів. І реакція на них з боку людей буде більш жорсткою.

Зрештою, перед Фемідою постане питання: задовольняти суспільний запит чи відповідати закону. На жаль, поки між цими поняттями ми змушені поставити "чи", а не "та".

Перед Фемідою постане питання: задовольняти суспільний запит чи відповідати закону

В Україні ця ситуація не є демаршем правової системи. Але такі випадки показують, як тяжко вона хвора - не на реформи, а на стагнацію. Зміни відбулися, але часто вони не унормовані. Перехідний період триватиме щонайменше рік. А враховуючи, що 2019 року - вибори, може затягнутися і на довше.

Денис Монастирський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі