Більшість "модних" дієт – лише міф

Слухайте своє тіло

В культурі людей ХХІ століття слово "дієта" є вкрай маніпулятивним. Особливо, якщо мова йде про незвичні, з багатьма обмеженнями.

Останнім часом ми чуємо, що наша дієта має бути "збалансованою". Харчуватися "збалансовано" означає, щоб все на тарілці було в "балансі" — і білки, і жири, і вуглеводи. І логічно, що всі, хто так харчуються, від такого "балансу" мають бути худими та здоровими (що, до речі, не обов'язково є синонімами).

В загальному розумінні така порада є вірною і на неї потрібно орієнтуватися, але і тут є підводні течії. Навіть слідуючи найбільш збалансованому раціону, ми, можемо отримати різні результати.

Чому? Бо маємо різні гени і деякі з них роблять нас повними, хоча інших щасливчиків, які їдять так само, роблять худими.

Маємо різні гени і деякі з них роблять нас повними, хоча інших щасливчиків, які їдять так само, роблять худими

Наш обмін речовин, який формувався сотнями тисяч років, налаштований на оточуюче середовище, яке сильно відрізняється від того, в якому ми живемо в ХХІ столітті.

Колись ті з наших пращурів, які могли накопичувати жир, щоб протягнути від урожаю до урожаю, виживали, інші ж помирали.

Ще порівняно недавно огрядність була синонімом достатку і навіть краси. Зараз все навпаки: ті, хто накопичують жир, мають дуже високі шанси не довго жити, але з інших причин: хвороб судин, цукрового діабету 2-го типу, проблем із суглобами і т.д.

Ті, хто накопичують жир, мають дуже високі шанси не довго жити

Окрім того, що у нас всіх різні гени, ми відрізняємося ще своїми мікробіомами.

Навіть при однаковій дієті та генах, але з різним набором кишкових бактерій, одна людина буде худішою, ніж інша.

Тому якщо ви справді хочете знайти для себе здорову дієту, вам варто задуматися, як завести в собі особливо корисних дружніх кишкових бактерій.

Якщо ви справді хочете знайти для себе здорову дієту, вам варто задуматися, як завести в собі особливо корисних дружніх кишкових бактерій

А будь-які дієти, як вузький підхід і поради притримуватися якоїсь одної, "ідеальної", часто терплять фіаско, бо працюють далеко не для всіх.

Для себе варто мати на увазі правило: якщо яка-небудь популярна дієта постійно маячить в соцмережах, то, по-перше, хтось дуже добре заробляє на її просуванні, по-друге, в точності слідувати цій дієті, обмежуючи себе у багатьох корисних і смачних продуктах — велика дурниця.

Якщо яка-небудь популярна дієта постійно маячить в соцмережах - хтось дуже добре заробляє на її просуванні

Дієта — це не релігія, не філософія і не догма.

Слухайте своє тіло, знаходьте баланс між фізичною активністю та харчуванням і раніше чи пізніше, ви знайдете свій шлях.

І не купуйте те, що продається в проходах супермаркетів, а лише те, що на прилавках вздовж стін.

Скажіть "до побачення" великим пляшкам з солодкими "напоями", яскравим солодощам із "фруктовим смаком", вафлям-печивам

І скажіть "до побачення" великим пляшкам з солодкими "напоями" (бо найздоровіший напій у світі — це чиста фільтрована вода), яскравим солодощам із "фруктовим смаком", вафлям-печивам та іншій муті, яка робить катастрофу вашому тілу і вкорочує роки на Землі.

P.S. Більшість сучасних людей все ж таки дуже схильні до повноти, тому кожний ранок зустрічайте рухом: як не можете бігати — ходіть, не можете ходити — повзіть, але як і десятки тисяч років тому, ті, хто не рухався, не виживав, так і тепер не виживають. Це правило універсальне для всієї еволюції.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі