Як переконати мозок менше лінуватися

Кожен з нас — неймовірно могутній, ресурсний і талановитий, але дуже економний

Кожного дня я змушую себе вставати з ліжка раніше, ніж хотілося б. Робити 30-хвилинний комплекс вправ. Йти по сходах замість ліфта. Тренувати мозок запам'ятовуванням нової інформації. Зробити роботу замість того, щоб її не зробити. Ну добре, майже кожного дня.

Дивлячись на дисциплінованих і успішних людей, ми думаємо, що їм все це дається легко і тільки в кайф, що вони знайшли свою справу, яка сама підриває їх з ліжка ні світ ні зоря. А ось нам важко, у нас немає сили волі, у нас обставини, немає досвіду досягнень, сил, сенсу і так далі. Тим часом, всі ми продовжуємо хотіти мати гарну фігуру, бути крутим фахівцем, заробляти багато грошей, співати, малювати, але все ніяк.

Дивлячись на дисциплінованих і успішних людей, ми думаємо, що їм все це дається легко і тільки в кайф

Багато хто скаржиться ще на те, що самовіддачу проявляють тільки в тому випадку, коли потрібно "додати трохи кайфу" в сірі будні — поїсти солодкого, пограти в гру, покурити, подивитися серіал, який затягує. Заради цього вони здатні докласти чималих зусиль — зібратися і піти в магазин, заплатити кровно зароблені за гру, відкласти сімейні справи заради цікавої серії.

Якщо у вас так, то не турбуйтеся завчасно: на нейробіологічному рівні з вами все так само в порядку, як і з Джеффом Безосом (найбагатша людина світу за версією Bloomberg — ред.).

Проблема полягає у двох речах:

1. Наш мозок постійно знаходиться в режимі економії енергії і погоджується робити тільки найнеобхідніше.

Ресурси потрібно було заощаджувати протягом всієї нашої історії. Значить робити ми будемо тільки най-най необхідніше, а решта — як (не)вийде. Нашої провини в цьому немає — ми лише притягнули еволюційне надбання в нинішнє життя.

Якщо мозок вважає, що може чогось не робити, він не буде цього робити

Це ключовий момент, який важливо усвідомити, щоб з ним щось зробити. Якщо мозок вважає, що може чогось не робити, він не буде цього робити.

2. Наш мозок зараховує в папку "необхідне" те, що здатне принести нам гарантоване задоволення.

Ось це ще неприємніший момент. Пройти фейс-контроль мозку може не просто марна, а іноді відверто шкідлива для якості нашого життя річ. Ще б пак: після чергового шкідливого і доступного стимулятора буде такий гормональний сплеск, на який наш мозок не міг навіть розраховувати кілька століть (та що казати — пару десятків років) тому. Саме цей сплеск гормонів задоволення штовхає нас віддавати перевагу шкідливому перед корисним, навіть якщо перше зажадає від нас зусиль і жертв.

Виходить, мозок не тільки видасть дозвіл, але і сам нас переконає, що потрібно піти і витратити свій час, гроші або здоров'я на фігню, яка тільки знизить наш рівень життя.

Що ж робити з цим "спадком еволюції"?

Тепер ми зрозуміли, що мозок згортає всі програми, які він не вважає життєво необхідними, а життєво необхідними може вважати непотрібні і навіть шкідливі програми, якщо вони приносять задоволення.

Але чому тоді одні знаходять в собі сили керувати корпораціями, а інші не можуть змусити себе встати на годину раніше?

Різниця в тому, що перші мислять позитивними результатами своєї мети, а другі — труднощами, які їм доведеться подолати на шляху до неї. Інакше кажучи, у перших є вагон аргументів "за", у других — вагон аргументів "проти".

Всім тим, хто зміг і продовжує "могти" легше змусити себе за рахунок такої колосальної дози аргументів на користь потрібності певних дій, що їх мозок піддається і погоджується. Чому? Тому що ці аргументи для мозку — як обіцянка дози кайфу, ще й підкріпленого почуттям його легальності та заслуженості.

Мозок - економний інвестор, набитий під зав'язку грошима, які він витратить тільки на найважливіше і багатообіцяюче

Мозок в цьому випадку — економний інвестор, набитий під зав'язку грошима, які він витратить тільки на найважливіше і багатообіцяюче. Ваша мета — це стартап, а ви — той самий захеканий, але натхненний творець ідеї, який вбіг в один ліфт з інвестором, щоб переконати його вкласти гроші у ваш проект. І чим переконливіше будуть ваші аргументи, тим вище шанс отримати інвестицію.

Наприклад, ви мрієте купити будинок у Франції. Що ви зможете робити, коли купите будинок на узбережжі Ніцци:

- снідати круасанами з чашкою кави в прибережному кафе;

- потоваришувати з інтелігентними та екстравагантними французами;

- зустріти чоловіка/жінку своєї мрії (для самотніх);

- ввечері пити вино в місцевому ресторані, дивлячись на рожевий захід;

- працюючи, бачити за вікном вулицю Жана Медсена і так далі.

Для того, щоб мозок поборов лінь, потрібно набрати хоча б 50 таких аргументів. І чим яскравіші картинки вони малюють, тим ефективніше ви будете піднімати себе з дивану, щоб вчити французьку, наприклад.

Важливо розуміти, що кожен з нас з вами — це неймовірно могутній, ресурсний і талановитий, але дуже економний громадянин, який підсвідомо вибирає, у що б вкластися, щоб з найменшими втратами та з найбільшою вигодою. Але вибирає він не розумом, а інстинктами, а в наш час від цього більше лиха, ніж користі.

Тому, якщо дійсно хочете перестати лінуватися - звільняйте інстинкти з керівних посад, ставте їх в підпорядкування раціональній свідомості та інвестуйте себе у справді вартісні проекти життя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі