Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
10.04.2018
1

Хто платить за американських консультантів Тимошенко?

Юлія Володимирівна ставить під сумнів її відданість верховенству права, прозорості та боротьбі з корупцією

13 березня компанії Two Paths з Нью-Йорку і Avenue Strategies Global з Вашингтону підписали контракт і зареєструвались відповідно до Акту про реєстрацію іноземних агентів, список яких веде Міністерство юстиції США. Марлен Кружков, керівник Two Paths, представляв Юлію Тимошенко, тоді як з боку Avenue Strategies Global підпис поставив Баррі Беннетт. Політичний консультант Беннетт обіймав впливову посаду у виборчому штабі Дональда Трампа під час виборів 2016 року.

Кружков – не політичний консультант, а адвокат і лобіст, що працює у Нью-Джерсі. Поштова адреса Two Paths розташована в Нью-Йорку в будинку 350 на вулиці West 70th, яким володіє Кружков.

Подібні контракти вельми поширені у Вашингтоні.

Тимошенко відмовилась повідомити, хто сплачує $65 тис. щомісяця за консультантські послуги для неї - $780 тис. на рік

Однак цей потрапив до поля зору американських і українських ЗМІ, оскільки Тимошенко відмовилась повідомити, хто сплачує $65 тис. щомісяця за консультантські послуги для неї ($780 тис. на рік). Ця сума значно перевищує дохід, який Тимошенко показала у своїх електронних деклараціях за 2016 рік (близько $34 тис.) і 2017 рік ($21 тис.), що потрапили в розпорядження Нацагентства з питань запобігання корупції. "Батьківщина" також не оплачувала ці послуги.

Відповідно, українським експертам, журналістам і блогерам вельми цікаво з'ясувати, хто оплатив контракт Тимошенко, адже це дозволить зрозуміти, які політичні сили всередині України та які іноземні уряди підтримуватимуть президентську кампанію Тимошенко в 2019 році.

Під час виборів 2010-го одну з груп, яка працювала на виборчу кампанію Тимошенко, фінансував Віктор Медведчук

Під час виборів 2010-го одну з груп, яка працювала на виборчу кампанію Тимошенко, фінансував Віктор Медведчук. Цю групу очолював Василь Базів, колишній speech writer Леоніда Кучми, який досі лишається політичним консультантом Тимошенко. Після Помаранчевої революції багато членів СДПУ(о) Медведчука, зокрема Богдан Губський і Андрій Портнов, приєдналися до БЮТ.

Консультантський контракт Тимошенко вступає в конфлікт з українським законодавством за трьoма ознаками.

По-перше, мовчання Тимошенко ставить під сумнів її відданість верховенству права, прозорості та боротьбі з корупцією. Можливо, Сергій Власенко, який днями познайомився з Беннетом на Avenue Strategies Global у Вашингтоні, може пояснити, як Батьківщина бере на себе зобов'язання боротися з корупцією, беручи при цьому три мільйони доларів з офшору?

Як Батьківщина бере на себе зобов'язання боротися з корупцією, беручи при цьому три мільйони доларів з офшору?

Для Avenue Strategies Global контракт із Тимошенко може створити ще більше проблем. На думку колишнього офіцера американської розвідки, якщо Avenue Strategies Global не зуміла здійснити базову перевірку компанії Two Paths і джерел, з яких на її рахунок потрапили кошти, за принципом "знай свого клієнта", Баррі Беннетт і його партнери можуть наразитися на серйозну перевірку з боку американського уряду. За словами цього інсайдера, Міністерство юстиції США, вочевидь, уже тісно працює з Міністерством фінансів, зокрема з Мережею боротьби з фінансовими злочинами (Financial Crimes Enforcement Network, FinCEN). Остання має встановити, чи процес перерахунку коштів на рахунок Two Paths не мав ознак підозрілої активності.

Важливо також, чи було підготовлено звіти про перерахунок валюти, що також можуть викликати підозру. Якщо так, FinCEN почне розслідувати можливе відмивання коштів відповідно до Акту про банківську таємницю. Джерела, знайомі з механізмами фінансових розслідувань, повідомили, що в разі виявлення подібних порушень Служба внутрішніх доходів, Федеральне бюро розслідувань, FinCEN і OFAC почнуть спільне розслідування.

По-друге, Кружков виконує роль посередника у перерахуванні грошей з невідомих джерел – найімовірніше, з офшорів – до вашингтонських консультантів з Avenue Strategies Global. За свідченням інсайдера, який добре знає процедури Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США, контракт може бути профінансований з офшорних банківських рахунків. Це створює проблеми і для Тимошенко, і для Avenue Strategies Global. Тимошенко не повідомила, чи вона володіє часткою Two Paths. Вона або бреше про джерела і обсяги своїх доходів, або порушила українське законодавство, отримавши в подарунок від третьої особи велику суму грошей, аби заплатити за консультантські послуги.

Тимошенко або бреше про джерела і обсяги своїх доходів, або порушила українське законодавство

По-третє, брак прозорості у цій справі діє підстави говорити про загрози втручання іноземних держав (швидше за все Росії) в українську політику та президентські й парламентські вибори 2019 року.

Підпис Марлена Кружкова вказує на те, яке походження можуть мати гроші, якими було оплачено послуги американських консультантів із Avenue Strategies Global. У статті брюсельського видання "EU Observer" 26.1.2015 Марлен Кружков визнав, що представляє інтереси російських олігархів у США. Історія, однак, свідчить, що російські олігархи поводяться не як їм заманеться, а згідно зі вказівками президента Володимира Путіна.

Загалом Кружков тісно пов'язаний із російськими й українськими грошима, що їх заводять у США, аби купувати активи і майно. Утім, головними "інвесторами" є росіяни і китайці, а не українці. Відповідно, Кружков – своєрідний посередник ("bagman", якщо користуватись американським жаргоном) для грошових потоків, які потрапляють до США для купівлі політичного впливу (як у випадку контракту Тимошенко), майна (особливо в Нью-Йорку) та бізнес-активів.

Представник російських олігархів у США Кружков – вельми своєрідний вибір Тимошенко. Зрештою, на K-Street у Вашингтоні багато консультантських і лобістських фірм, чиїми послугами можна було скористатись.

Марлен Кружков, що представляє інтереси російських олігархів у США - своєрідний вибір Тимошенко

Хто ж такий Кружков?

Досі він представляв у США інтереси переважно російських клієнтів. До Тимошенко він не мав серйозних клієнтів з України.

Попередній досвід Кружкова не дає підстав говорити, що він має достатнє уявлення про Україну, її внутрішню політику, процес реформ чи національну безпеку. Більше того, практично вся робота Кружкова була пов'язана насамперед із Росією. Як свідчить його інтерв'ю для "EU Observer", він також критикує американські та європейські санкції проти РФ.

Яким чином Кружков може ефективно представляти інтереси українського політика в США?

Попередні контракти з російськими й українськими клієнтами за участю Кружкова, зокрема, передбачали:

· Представництво клієнта в утворенні спільної компанії між американською технологічною фірмою та кількома російськими інвесторами на загальну суму інвестицій у розмірі $42 млн.

· Послуги провідного юридичного представника ресторанів "Кафе Пушкинъ", "Тарас Бульба" і "Buddha Bar".

· Послуги провідного юридичного представника найбільшого імпортера і постачальника етнічної їжі в США зі спеціальним фокусом на Росію й Україну.

· Представництво інтересів російських клієнтів у придбанні різноманітних журналів вартістю в $3–17 млн кожен.

· Представництво інтересів клієнта у придбанні покладів корисних копалин у Латвії на загальну вартість $25 млн.

· Представництво інтересів клієнта у придбанні шахт у Монголії вартістю в $180 млн.

· Послуги провідного юридичного представника групи російських інвесторів в придбанні низки об'єктів нерухомості і готелів у США з особливим акцентом на Нью-Йорк.

· Ведення переговорів про укладення аукціону щодо найбільшої приватної колекції російських православних ікон у світі вартістю в $85 млн.

· Представництво інтересів клієнта у придбанні гірничо-збагачувального заводу в Україні вартістю в $128 млн.

· Представництво інтересів російського фонду в судовій справі, пов'язаній з його інвестиціями в нерухомість у Нью-Йорку.

Контракт Тимошенко має стати предметом розслідування з боку НАЗК, адже він порушує низку українських законів. Як і у випадку грошей Каддафі, цей контракт свідчить, що Тимошенко згодна приймати гроші з будь-яких джерел, незважаючи на їхнє походження та ймовірну загрозу українській національній безпеці.

Тимошенко слід припинити вважати українських громадян і західних експертів ідіотами, яких легко обвести довкола пальця. У сучасному глобалізованому світі соціальних мереж приховати подібні брудні секрети просто неможливо.

Якщо Тимошенко хоче, щоб до неї ставились як до європейського політика, вона повинна почати поводитись як європейський політик і нарешті розповісти, хто платить за неї три чверті мільйона доларів і чи не походять ці гроші з Росії.

Тарас Кузьо, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі