"Підрахуї", або як "Вєсті" рейтинг складали

В Україні жоден письменник не живе з гонорарів з книжок, які тут видаються

Опустився з першого на п`яте. Так автор газети "Вєсті" Микола Миленевський визначив моє цьогорічне місце в рейтингу найбільш заможних українських письменників. Газета, відома своєю проросійською позицією, складає подібні рейтинги з 2014 року. Не було жодного випадку, коли б дані відповідали реаліям.

Публікуючи такі рейтинги рупор російської пропаганди переслідує одну глибинну мету — показати, що українська культура нічого не варта.

Візьмемо наочний приклад — кіно.

Бюджет пересічного українського фільму - наприклад "Червоного" — 20 млн грн. Це менше мільйона доларів. Але якщо порівнювати це з "Аватаром", за замовченням наш фільм буде йому програвати. Ми говоримо, що "Червоний" зібрав три мільйони в прокаті - "Вєсті" пишуть, що він провалився. Натомість "Червоний" входить у п'ятірку українських фільмів, які дали найбільший бокс-офіс (касові збори, — ред.) за минулий рік. Наші фільми не можна міряти тими мірками "Вєстєй". Фільм "Кіборги" при бюджеті 49 млн грн зібрав у прокаті 23 млн грн. Але вважається дуже успішним.

"Червоний" зібрав три мільйони в прокаті - "Вєсті" пишуть, що він провалився

З тими ж мірками вони підходять до заробітків українських письменників. Та ще й рахують не правильно. На моєму прикладі це добре видно. За підрахунком"Вєстєй", протягом 2017 року у мене вийшло лише три книги. Хоча Микола Миленевський згадує одну – історико-пригодницький роман "Біла ніч". Зазначивши при цьому: тираж книги 6 тис. примірників. Проте в тому ж 2017 році тираж додрукували ще на 5,5 тис. копій. Також додруковані тиражі романів "Чорний ліс" та "Справа отамана Зеленого". А зазначені в переліку видання "Пророцтво" та "Аномальна зона"– лише російські версії давніх романів, виданих українською в 2010 та 2017 роках. Натомість "підрахуї" з "Вєстей" не згадали двох нових романів –"Втікач із Бригідок" та "Офіцер зі Стрийського парку", виданих відповідно в травні та вересні 2017-го тиражами по 4 тис. примірників кожен. Це все на слуху і виду, й демонстує непрофесійність підходу.

Крім того "Вєсті" ще й не знають про існування українських письменників, як таких. В останньому рейтингу Сергія Пономаренка назвали новачком. Хоча він успішно видається з 2000 року. У нього в рік виходить по кілька книжок. Більше того, в Сергія зараз є перевидання, на що газета увагу не звернула.

В Україні жоден письменник не живе з гонорарів з книжок, які тут видаються. Андрій Курков єдиний український письменник, який живе зі своєї літературної діяльності, але його книжки виходять за кордоном, перекладені на 36 мов. Тим не менше, газета не враховує його тражі за кордоном, але врахувала тиражі фантастів Олді. Минулого року я запитав у кореспондента "Вєстей", чому вони враховують тиражі російські, а європейські Куркова - ні. Мені відповили, що Курков видається закордоном. Виходить, що Росія для газети "Вєсти" - не закордон. От у чому наріжний камінь проблеми.

Виходить, що Росія для газети "Вєсти" - не закордон. От у чому наріжний камінь проблеми

А тепер спробуйте розділити суму, яку "Вєсті" нарахували Сімоні Вілар на 12 місяців. Вийде трохи більше 24 тис. Їх теоритично вона отримує в місяць. Чи великі це гроші? Менше тисячі доларів. Нормальна київська зарплатня фахового спеціаліста наближається до цієї суми. А про айтішніків ми взагалі не говоримо. Чому найбагатшим в Україні називають письменника, який за свою роботу отримує приблизно такі самі гроші, як звичайний фахівець в іншій галузі? А про народних депутатів України з їхніми деклараціями ми взагалі мовчимо. Отже все написане про найбагатших письменників — це фейк.

У нас в країні тираж 6 тис. примірників вважається дуже успішним і дуже великим. Насправді газета "Вєсті" показує, що українські письменники злидні. Вони написали Братам Капрановим 57 тис. заробітків на рік. Обиватель подивиться і розділить це на 12. Для переважної більшості українських авторів написання книжок — не основний спосіб доходу, а скоріше приробіток. Пишучи лише книжки, я не можу оплачувати рахунки, що приходять мені щомісяця. І це може сказати будь-який письменник, що видається в Україні.

Книжки виходять такими тиражами, бо інформації про автора середньостатистичний українець просто не отримує. З цієї позиції добре, що про них пишуть навіть "Вєсті". Але міряти заробітки й тиражі в наших умовах просто смішно. Чи я сам вважаю себе багатим письменником? Не певен. Працюю для того, щоб все що я пишу - продавати в кіно чи на телебачення. І закликаю всіх робити те саме.

Андрій Кокотюха, записано з коментаря для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі